PARIS (AP) – Protestuesit e jelekëve të verdhë të Francës pushtuan përsëri rrugët, duke vazhduar presionin ndaj Presidentit Emmanuel Macron, edhe pse ndarjet e brendshme dhe frustrimi mbi dhunën e protestës  zbehen të ardhmen e lëvizjes.

Protesta të shumëfishta po mbahen rreth Parisit dhe qyteteve të tjera, fundjavën e 11-të të veprimit të drejtpërdrejtë të nxitur nga politikat e Macron-it që shihet si favorizuesi i të pasurve.

Macron i ka hequr ca mbështetje për lëvizjen duke marrë një rol aktiv në ditët e fundit në një debat kombëtar në qytetet anembanë Francës, nisur për të adresuar shqetësimet e protestuesve.

Disa liderë të jelekeve të verdhë po përpiqen të kapin momentin duke mbajtur protesta si pas errësimit,ashtu edhe gjatë ditës. Një turmë e vogël protestuesish përparuan në mënyrë paqësore të shtunën në mëngjes poshtë Champs-Elysees, vendi i trazirave të fundit. Dy grupe të tjera kane planifikuar ngjarje në mbrëmje nëpër qytet, në Place de la Republique në Parisin lindor.

Franca shpërndau rreth 80,000 policë të shtunën kundër dhunës së protestës. Rreth i njëjti numër protestuesish dolën në rrugë dy fundjavat e fundit.

Pjesëmarrësit në marshimin ne Champs-Elysees e quajtën debatin kombëtar të Macron-it një “ekran tymi” për të hutuar francezet nga politikat e tij pro-biznesit. Ata shprehën pikëpamje që vërshonin nga e majta ekstreme ndaj një të keqeje të nivelit te mesëm te klases se mesme. Shumë duan që Macron të rivendosë taksën e pasurisë në Francë dhe të lejojë publikun të propozojë referendume kombëtare mbi cdo gjë qe nga tërheqja e Francës nga euro deri  në rishkrimin e kushtetutës.

“Ne jemi harruar,” tha protestuesi Mervyn Ramsamy, një punonjës spitalor nga veriu i Parisit duke u ankuar për mbylljet e kohëve të fundit të reparteve të lindjes dhe shërbimeve të tjera mjekësore në zonat tashmë në veshtiresi. “Ne nuk do të dorëzohemi.”

Është e paqartë se sa kohë lëvizja mund të mbajë momentin e saj. Macron hoqi dorë nga rritja e taksës së karburantit që fillimisht nxiti protestat dhe ofroi lehtësim të gjerë të taksave kur dhuna e protestës arriti një kulm në dhjetor.

Një punëtor 52-vjeçar asistent në shtëpi i cili e identifikoi veten vetëm pasi Nicole thotë se masat nuk janë të mjaftueshme, kështu që ajo ende po proteston. “Kam një pagë prej 1,200 euro. Nuk i mbaroj të hollat deri në dt.15 të muajit,por kam mbetur pa para qe në dt.6 të muajit. Nuk arrij më të mbijetoj. Kjo është arsyeja pse unë jam këtu, sepse asgjë nuk po lëviz, asgjë nuk po ndryshon, “tha ajo në Champs-Elysees.

Një degë e lëvizjes nisi një tentativë këtë javë për zgjedhjet e Parlamentit Evropian në maj, por krerët e tjerë të protestës nuk pajtohen me këtë ide.

Në një sfidë tjetër për lëvizjen e jelekëve të verdhë, grupet rivale që e quajnë veten “shamitë e kuqe”planifikuan demonstrata të dielën për të dënuar dhunën e shpërthyer nga protestat e fundit.

Policia e armatosur me armë që gjuajnë topa prej gome jo vdekjeprurëse – të cilat kanë plagosur rëndë disa – janë pajisur me kamera trupore të shtunën për herë të parë, në një eksperiment për të regjistruar përdorimin e armëve, duke siguruar kontekst dhe dëshmi eventuale nëse është e nevojshme.

Në mes të protestave të së shtunës, turmat e jelekeve te verdhe zunë rrethrrotullimet e shpërndara rreth Francës, duke ndërprere trafikun për të shprehur një ndjenjë të braktisjes nga qeveria qendrore. Lëvizja filloi më 17 nëntor, me emrin e rrobave fluoreshente që duhet të mbajnë shoferët francezë në rast emergjence.

Veritas.com.al/