Nga ANDREW RETTMAN dhe EKREM KRASNIQI

BRUKSEL, sot, 07:04

Një gjykatë e krimeve të luftës të mbështetur nga BE ka stigmatizuar publikisht Presidentin e Kosovës Hashim Thaçi, duke shkatërruar planet e SHBA për një samit të Ballkanit Perëndimor.

Thaçi dhe të tjerët ishin “përgjegjës penalisht për afro 100 të vrarë” të “viktimave të shqiptarëve, serbëve, romëve dhe etnive të tjera dhe … kundërshtarë politikë”, sipas një deklarate të Dhomave të Specializuara të Kosovës (KSC) në Hagë në E Mërkurë (24 Qershor).

Krimet e tyre, kundër “qindra” viktimave të tjera, gjithashtu përfshinin “zhdukje të forcuar të personave, përndjekje dhe tortura”, tha ajo.

“Aktakuza është vetëm një akuzë” në këtë fazë, vuri në dukje ajo.

Por ishte gjithashtu “rezultat i një hetimi të gjatë dhe pasqyron vendosmërinë e SPO-së që mund të vërtetojë të gjitha akuzat përtej një dyshimi të arsyeshëm”, tha KSC, duke iu referuar një entiteti motër, Zyrës së Ndihmës së Specialistëve.

Gjykata e financuar nga BE dhe SHBA u krijua në 2016 për të parë krimet e pretenduara nga afrikanët shqiptarë kosovarë në luftën 1991-1999, në të cilën Kosova u shkëput nga Serbia.

Ajo ishte vendosur në Hagë për shkak të hamendjeve të frikësimit të dëshmitarëve në Kosovë.

Aktakuza ndaj Thacit gjithashtu ishte gjurmuar shpejt sepse ai besohej se kishte kryer një fushatë të fshehtë për të rrëzuar ligjin [në Kosovë] krijimin e gjykatës, “shtoi KSC.

Duke ndërmarrë këto veprime, Thaçi vendosi “interesat e tij personale përpara viktimave të krimeve të tyre, sundimit të ligjit dhe të gjithë popullit të Kosovës”, thuhet në të.

KSC gjithashtu paditi Kadri Veseli, ish kryetarin e parlamentit të Kosovës. Nuk i përmendi të dyshuarit e tjerë.

Lajmi u shpërnda tre ditë para se Thaçi të takohej me Presidentin serb Aleksandar Vuçiq në Shtëpinë e Bardhë të Shtunën për të diskutuar një marrëveshje paqeje.

Dhe kjo bëri që Thaçi të anulojë bisedimet disa orë më vonë.

“Unë e respektoj vendimin e tij”, shkroi në tweeter Richard Grenell, i dërguar special i SH.B.A. i cili kishte organizuar samitin. (EuObserver)/

Lajmet erdhën gjithashtu midis përpjekjeve rivale të BE për të rifilluar bisedimet e paqes Kosovë-Serbi, të cilat kishin ngecur në vitin 2018, që përfshinin Vuçiqin dhe ose Thaçin ose kryeministrin e Kosovës Avdullah Hoti.

Shërbimi i jashtëm i BE nënvizoi pavarësinë e KSC duke mos pranuar të komentojë akuzat e Thaçit.

Por nenvizoi  historinë e krijimit të KSC-së kur Thaçi, sipas tij,  kishte bërë fushatë për të minuar gjykatën.

KSC dhe SPO duhet të lihen vetëm për “të bërë punën e tyre … pa ndërhyrje nga jashtë”, tha shërbimi i jashtëm i BE.

Respektimi i sundimit të ligjit ishte një “element thelbësor për përparimin e Kosovës në rrugën e integrimit në BE dhe për angazhimin e BE-së me Ballkanin Perëndimor në tërësi”, shtoi ai.

VERITAS.COM.AL