Artikulli vijues sponsorizohet nga Rrjeti i Krizave Gjyqësore dhe është i autores Penny Nance.

Penny Nance është presidente dhe CEO e Concerned Women for America, organizata më e madhe e grave për politikat publike të vendit.

Votuesit Amerikanë dëshirojnë që gjyqtarja Amy Coney Barrett të pasojë gjyqtaren e ndjerë Ruth Bader Ginsburg në gjykatën e lartë. Përqindja e votuesve Demokratë, për më tepër, që duan të shohin gjyqtaren Barrett të konfirmuar në Gjykatën e Lartë është dyfishuar në dy javët e fundit.

Analizat nga një sondazh i përbashkët i Morning Consult-Politico thotë se 46 përqind e votuesve janë dakord “qe Senati duhet të konfirmojë Barrett – deri 9 pikë përqindje që kur Presidenti Donald Trump njoftoi emërimin e saj në 26 Shtator – ndërsa më shumë votues thonë se dhoma duhet të konsiderojë ngjitjen e saj në gjykaten e lartë sa më shpejt të jetë e mundur. ”

Shifrat nuk gënjejnë. Gjykatësja Barrett meriton një konfirmim të shpejtë në Gjykatën e Lartë, siç dëshmohet nga apeli i saj ndërpartiak në të gjithë vendin, miratimi i kolegëve dhe miqve nga përtej korridorit dhe një paraqitje mbresëlënëse në seancat e saj të konfirmimit.

Amerikanët i besojnë gjykatëses Barrett që të ulet në Gjykatën e Lartë dhe të japë opinione që janë të drejta dhe të rrënjosura në interpretimin e drejtë të ligjit sesa në sintoni me opinionin publik. Siç tha Barrett gjatë seancave të saj, politikëbërja nuk është punë e një gjykatësi apo e drejtësise.

“Gjyqtarët nuk mund thjesht të zgjohen një ditë dhe të thonë,” Kam një axhendë, më pëlqejnde armët, i urrej armët, më pëlqen aborti, e urrej abortin “dhe të hyjne si monarkë dhe t’i imponojnë botës vullnetin e tyre , “Tha ajo të martën, ditën e dytë të seancave të saj konfirmuese.

Anëtarët e Senatit duhet ta mbështesin me gjithë zemër të nominuaren, jo vetëm për shkak të qasjes së saj ndaj ligjit, por edhe sepse ajo ka fituar vlerësime të larta nga miqtë dhe kolegët, shumë prej të cilëve nuk ndajnë qasjen e Barrett ndaj ligjit ose ndaj ideologjisë politike.

Për më tepër,Asocasioni i Gjyqtarëve Amerikanë i dha gjykatëses Barrett vlerësimin e saj më prestigjioz kur vlerësoi gjyqtaren Barrett mbi integritetin, profesionalizmin, aftësinë dhe temperamentin e saj gjyqësor.

“Një shumicë e konsiderueshme e Komitetit të Përhershëm vendosi që gjyqtarja Barrett është ‘mirë e kualifikuar’, dhe një pakicë është e mendimit se ajo është ‘e kualifikuar’ për të shërbyer në Gjykatën e Lartë, Randall Noel, kryetari i Komitetit të Përhershëm të ABA-së në Gjyqësorin Federal, tha. “Vlerësimi i shumicës përfaqëson vlerësimin zyrtar të Komitetit të Përhershëm.”

Përveç mbështetjes së saj dypartiake midis votuesve dhe kolegëve të mundshëm, gjyqtarja Barrett fitoi mbi disa senatorë Demokratë në seancën e saj të konfirmimit ne 2017 për një vend në Cirkuitin e Shtate ne Gjykatën e Apelit. Ata ishin senatorët Joe Donnelly i Indianas, Joe Manchin i Virxhinias Perëndimore dhe Tim Kaine i Virxhinias – i cili kishte qenë zëvendës presidenti i Hillary Clintonit një vit më parë.

Këtë herë, edhe anëtarja e komitetit të klasifikimit Senatorja Dianne Feinstein (D-CA.) pranoi se ishte “vërtet e impresionuar” me një përgjigje që gjykatësja Barrett dha duke shpjeguar të ashtuquajturin parim te “shkëputshmërise”,sipas te cilit një akt legjislativ mundet të mbetet i paprekur edhe nëse një pjesë e tij deklarohet antikushtetues.

Edhe nëse asnjë Demokrat nuk e voton atë këtë vit, gjyqtarja Barrett ka mbështetjen kumbuese të popullit Amerikan, kolegëve të saj, shumicës së Senatit dhe fëmijëve dhe burrit të saj besnik të patundur, të cilët kanë qëndruar pranë saj gjatë gjithë maratonës së pyetjeve.

Udhëheqësi i shumicës së Senatit Mitch McConnell tha se ai ka votat për të konfirmuar gjyqtaren Barrett. Anëtarët e Komitetit të Gjyqësorit të Senatit duhet të lëvizin pa vonesë për të dërguar emërimin e Gjykatëses Barrett në Senatin e plotë për një votim në raundin e fundit. Nga atje, anëtarët e Senatit duhet t’i japin gjyqtares Barrett votën “Po” që ajo meriton.

VERITAS.COM.AL