Presidenti i Turqisë Rexhep Tajip Erdogan ka nënshkruar një dekret që shndërron kishën Hagia Sophia në Stamboll – themeluar si katedrale – në një xhami.

Më parë gjykata e lartë administrative e Turqisë anuloi statusin muze të zonës kulturore me famë botërore.

E themeluar 1.500 vjet më parë si një katedrale e krishterë ortodokse, shekuj më vonë osmanët e bënë Hagia Sophia një xhami.

Në 1934 u bë muze dhe tani është një sit i Trashëgimisë Botërore të Unesco.

Organi kulturor i kishte kërkuar Turqisë të mos ndryshojë statusin e saj pa diskutim.

Islamistët në Turqi kanë kërkuar prej kohësh që ajo të shndërrohet në një xhami, por anëtarët e opozitës laike kanë kundërshtuar këtë veprim. Propozimi ka shkaktuar kritika nga liderët fetarë dhe politikë në të gjithë botën

Menjëherë pas lëvizjes, thirrja e parë për lutje u recitua në Sofie Hagia dhe u transmetua në të gjitha kanalet kryesore të lajmeve në Turqi. Kanalet e mediave sociale të faqes kulturore tani janë shembur.

VERITAS.COM.AL/