Shumica e anëtarëve të Parlamentit Evropian dënuan përpjekjet e qeverisë së kryeministrit hungarez Viktor Orban për të minuar themelet e demokracisë në Hungari.

Lajmi u bë i ditur nga institucioni i lartë evropian, duke cituar deklaratën zyrtare.

Parlamenti Evropian dënoi “përpjekjet e qëllimshme dhe sistematike të qeverisë hungareze” për të minuar vlerat evropiane dhe kërkoi rezultate në procesin sipas nenit 7 të Traktatit të BE-së.

Mungesa e veprimit vendimtar nga BE-ja ka kontribuar në shfaqjen e një “regjimi hibrid të autokracisë zgjedhore”, domethënë të një sistemi kushtetues në të cilin mbahen zgjedhjet, por nuk ka respekt për normat dhe standardet demokratike, thonë eurodeputetët.

Raporti, i miratuar të enjten me 433 vota kundër 123 dhe 28 abstenime, bazohet në një raport që Parlamenti Evropian nisi një procedurë të nenit 7 në 2018 për të shqyrtuar zhvillimet në 12 fusha me shqetësim për Parlamentin.

“Përfundimet e këtij raporti janë të qarta dhe të pakthyeshme: Hungaria nuk është një demokraci. Ishte më urgjente se kurrë që Parlamenti të merrte këtë qëndrim, duke pasur parasysh ritmin alarmues me të cilin sundimi i ligjit po zvogëlohet në Hungari”, tha Gwendolyn Delbos-Corfield, raportuese e Parlamentit Evropian për situatën në Hungari.

Parlamenti Evropian shprehu keqardhje për paaftësinë e Këshillit të BE-së për të bërë përparim të rëndësishëm.

Kjo, në luftën kundër largimit të Hungarisë nga demokracia dhe deklaroi se vonesa e mëtejshme do të nënkuptonte shkelje të parimit të shtetit të së drejtës nga vetë Këshilli.

Anëtarët e Parlamentit Evropian i bënë thirrje Komisionit Evropian që të përdorë plotësisht të gjitha mjetet që ka në dispozicion dhe, në veçanti, të kufizojë financimin e Hungarisë nga buxheti i BE-së.