( FOTO: Nga AXEL SCHMIDT/AFP/Getty Images)

Nga Breitbart News

Human Rights Watch, një organizatë e financuar masivisht nga aktivisti miliarder George Soros, po i kërkon gjigandit të pushimeve ‘Booking.com’ që menjëherë të ndërpresë listimin e shtëpive izraelite në Bregun Perëndimor.

Kjo pasi Airbnb njoftoi të hënën se kompania do të ndalojë shtëpitë Izraelite në Bregun Perëndimor nga listat e tij.

Airbnb mori atë vendim 24 orë perpara se një raport nga Human Rights Watch, ose HRW, te ishte leshuar të martën dhe thuhet se ishte caktuar për të kritikuar kompaninë për lejimin e listimeve. Vendimi i Airbnb ka ndjekur perpjekjet intensive për lobim nga ana e lëvizjes anti-semitiste Bojkot,Shpronesim dhe Sanksione (BDS).

 Omar Shakir, drejtori i HRW-së për Izraelin dhe territoret palestineze, deklaroi: “Duke i dhënë fund ndërmjetësimit të tij në dhenien dhe marrjen me qera të kolonizimeve të paligjshme për palestinezët, Airbnb ka marrë qëndrim kundër diskriminimit dhe konfiskimit dhe vjedhjes së tokës  “.

“Është një hap i rëndësishëm dhe i mirëpritur dhe ne inkurajojmë kompani të tjera si Booking.com për të ndjekur shembullin e tyre dhe për të ndaluar listimin në kolonizimet”, tha Shakir për AFP.

Në vitin 2010, Fondacionet e Shoqërisë së Hapur të Sorosit dhanë një grant prej 100 milionë dollarësh për HRW. Në atë kohë ishte granti më i madh i dhënë nga grupi Soros në një organizatë joqeveritare. Shoqëria e Hapur e Soros gjithashtu financon një numër të grupeve të ekstremit të majtë që mbështesin fushatën BDS.

Airbnb tha se kompania “arriti në përfundimin se ne duhet të heqim listimet në vendbanimet izraelite në Bregun Perëndimor të okupuar, që janë në thelbin e mosmarrëveshjes midis izraelitëve dhe palestinezëve”.

Në deklaratën e tij, Airbnb i referohet Bregut Perëndimor, zonat ku hebrenjtë kanë pasur një prezence historike për mijëra vjet, si “territore të pushtuara”, duke nënkuptuar se Izraeli vodhi tokën nga palestinezët.

Izraeli kundërshton etiketimin te “pushtuara” dhe ka referuar tokën në forume ndërkombëtare si të kontestueshme. Kuadri për të gjitha propozimet e mëparshme të paqes, secila prej të cilave u refuzua nga Autoriteti Palestinez, kurrë nuk bëri thirrje për një evakuim të tërë izraelit nga Bregu Perëndimor.

Palestinezët kurrë nuk kanë pasur një shtet në Bregun Perëndimor dhe ata nuk janë të njohur ligjërisht si autoritete te padiskutueshme në ato zona. Jordania pushtoi dhe aneksoi ilegalisht Bregun Perëndimor dhe Jeruzalemin lindor nga 1948 deri kur Izraeli rifitoi tokat në një luftë mbrojtëse më 1967.

Lufta gjashtëditore e vitit 1967 u lëshua pasi vendet arabe përdorën territoret për të kryer sulme kundër shtetit hebre. Në vitin 1988, Jordania hoqi zyrtarisht pretendimet e saj ndaj Bregut Perëndimor dhe Jeruzalemit Lindor dhe njëkohësisht e njohu Organizatën e Çlirimit të Palestinës Jasser Arafat si “përfaqësuesi i vetëm legjitim i popullit palestinez”.

Deklarata e Airbnb shkon përtej ekzagjerimit “të pushtuar” për ti sugjeruar hebrenjve të zhvendosur,palestinezët për të ndërtuar vendbanime. “Ligji i SHBA lejon kompanitë si Airbnb të angazhohen në biznes në këto territore,” shpjegoi Airbnb. “Në të njëjtën kohë, shumë në bashkësinë globale kanë deklaruar se kompanitë nuk duhet të bëjnë biznes këtu sepse besojnë se kompanitë nuk duhet të përfitojnë nga tokat ku njerëzit jane shpronesuar”.

Këtu, Airbnb duket të kanalizojë tregimin egersisht te ekzagjeruar palestinez”Nakba” i cili në mënyrë të rreme pretendon se qindra mijëra arabë palestinezë u dëbuan nga shtëpitë e tyre kur u themelua shteti hebre.

Realiteti është krejt i ndryshëm. Pasi u themelua Izraeli në vitin 1948, një koalicion ushtarak i kombeve arabe u formua menjëherë për të bërë luftë kundër shtetit të ri hebre. Disa arabë vendas, të cilët ende nuk kishin emrin palestinezë, u larguan nga zona në pritje të luftës, të tjerë iu përgjigjën drejtpërdrejtë diktatit të shteteve arabe për të mos u ngatëruar nëper kembe , në mënyrë që ushtritë pushtuese të mund të pushtonin Izraelin dhe ende të tjerë ikën pasi filloi lufta në mënyrë që ata të mos ishin perfshire në luftime.

Shtetet arabe zhvilluan luftën pas refuzimit për të pranuar Rezolutën e OKB-së 181, e cila bëri thirrje për ndarjen e Mandatit Britanik të Palestinës në shtetet arabe dhe hebraike. Çifutët menjëherë e pranuan rezolutën, por arabët e hodhën poshtë planin, duke nisur një luftë për të shkatërruar shtetin hebre.

Duhet të theksohet se Deklarata e Pavarësisë e Izraelit i bëri thirrje popullatës lokale arabe të mbetet në vend:

Në mes të agresionit të shfrenuar, ne ende i bëjmë thirrje banorëve arabë të Shtetit të Izraelit që të ruajnë mënyrat e paqes dhe të luajnë rolin e tyre në zhvillimin e shtetit, në bazë të shtetesisë së plotë dhe të barabartë dhe përfaqësimit të duhur në të gjitha organet dhe institucionet.

Është e vërtetë se disa grupe hebrejsh, duke përfshirë Haganah, nxitën arabët vendas të iknin, por ato pak raste të dokumentuara ishin përjashtim dhe jo rregull.

The Economist,për shembull, raportoi se banorët arabë të Haifës lanë shtëpitë e tyre në masë të madhe për shkak të paralajmërimeve të ushtrisë Arabe:

Nga 62,000 arabë që dikur jetonin në Haifa jo më shumë se 5,000 ose 6,000 mbetën. Faktorë të ndryshëm ndikuan në vendimin e tyre për të kërkuar siguri në ikje. Nuk ka dyshim se faktorët më të fuqishëm ishin njoftimet e bëra nga ajri nga Ekzekutivi i Lartë Arab, duke u bërë thirrje arabëve të largohen. … Ishte e qartë se arabët që mbetën në Haifa dhe pranuan mbrojtjen e hebrenjve do të konsideroheshin si renegatë.

“Zyrtarët arabë urdhëruan evakuimin e plotë të fshatrave të caktuara në zona të caktuara, qe banoret e tyre te mos pranonin ne heshtje ‘tradhetine’ne sundimin izraelit apo të pengonin vendosjen ushtarake arabe”, shkroi historiani Benny Morris.

Ndërkohë, Airbnb zgjedh hebrenjtë për të jetuar në Bregun Perëndimor ndersa injoron dukshem se Izraeli ofroi shumë nga territori për palestinezet në propozimet e shumta të paqes. Siç tha ky gazetar dje, nëse palestinezët donin një shtet, ata nuk do të duhej të shpresonin për tu mashtruar nga lëvizja BDS. Izraeli u përpoq të ndërmjetësonte një shtet palestinez në pjesën më të madhe të Bregut Perëndimor me një kapital të përbashkët në Jerusalem,shume herë.

Këto oferta u bënë në Camp David në 2000, Taba në 2001,Konferenca e Annapolis në 2007 dhe më shumë oferta u bënë në 2008 dhe thuhet në 2014. Në secilin prej këtyre rasteve, PA kundërshtoi ofertat bujare izraelite të shtetësisë dhe mbylli negociatat pa kunderoferta. Shumë herë, PA filloi fushatat e terrorizmit pas ofertave izraelite. PA ka refuzuar që të kthehet në tryezën e bisedimeve dhe tashmë ka hedhur poshtë planin e ardhshëm të paqes të administratës së Trump perpara se të bëhej publike.

Ministri i Turizmit i Izraelit, Yariv Levin, ka kritikuar levizjen e Airbnb si “diskriminuese”, si dhe “te turpshme dhe te mjerë”. Levin bëri thirrje për zyrën e tij “të formulojë masa të menjëhershme për të kufizuar aktivitetin e kompanisë në të gjithë vendin” dhe për të zhvilluar një plan për të nxitur më tej turizmin ne Bregun Perendimor.

Ministri i çështjeve strategjike Gilad Erdan tha se ai do të hetojë nëse vendimi shkel ligjet vendase të SHBA kundër bojkotimit të Izraelit. Ai gjithashtu i bëri thirrje Airbnb të shpjegojë pse e veçoi shtetin hebraik: “Konfliktet kombëtare ekzistojnë në të gjithë botën. Krerët e Airbnb do të duhet të shpjegojnë pse ata zgjodhën të marrin një qëndrim racist politik kundër disa prej qytetarëve të Izraelit “.

Anëtari i Knesset, Michael Oren, një ish ambasador izraelit në Uashington, deklaroi: “Listat e zeza e apartamenteve hebraike të Airbnb në Judea dhe Samaria – jo apartamente palestineze, jo apartamente në Qipron e pushtuar turke, në Saharane e okupuar marokene, jo në Tibet apo Krime”.

“Politika e Airbnb është përkufizimi i antisemitizmit. Askush nuk duhet të përdorë shërbimet e tij. ”

Veritas.com.al/