Kryeministri holandez Mark Rutte ka dhënë dorëheqjen pas rënies dramatike të qeverisë së koalicionit të tij.

Ndërkaq kujtojmë se udhëheqësit e koalicionit të katër partive për dy ditë me radhë kanë zhvilluar takime rutinë të gjata në përpjekje për të arritur një marrëveshje mbi politikën e emigracionit, por pa sukses. Rutte pas kësaj situate ka theksuar se do të dorëhiqet nga posti i kryeministrit. Ai ishte kryeministri më jetëgjatë i vendit, njoftoi se dallimet midis partnerëve të koalicionit ishin “të papajtueshme”.

 “Nuk është sekret që partnerët e koalicionit kanë pikëpamje shumë të ndryshme për politikën e emigracionit. Për fat të keq, ne duhet të nxjerrim përfundimin se ato dallime janë të papajtueshme”, ka thënë ai.

Nga ana tjetër Rutte dhe qeveria e tij do të qëndrojnë në detyrë në një kapacitet kujdestar derisa të zgjidhet një koalicion i ri qeverisës megjithëse partitë opozitare kanë kërkuar zgjedhje të menjëhershme.

Udhëheqësi i Partisë Popullore Konservatore për Liri dhe Demokraci (VVD), Rutte ka qenë kryeministër holandez që nga viti 2010.

Qeveria e tij aktuale e koalicionit, e katërta që ai ka udhëhequr, mori detyrën në janar 2022 pas negociatave më të gjata të koalicionit në historinë politike holandeze.

Politika e emigracionit ka qenë një çështje përçarëse midis katër palëve.

VVD e zotit Rutte dhe partia e Apelit Kristian Demokrat (CDA) mbështesin masa më të ashpra ndaj emigracionit, por Demokratët e qendrës së majtë 66 (D66) dhe Unioni Kristian (ChristenUnie) nuk e bëjnë këtë./abcnews.al