Pas SHBA-së, edhe Britania e Madhe ka reaguar për sulmin kibernetik në Shqipëri për të cilën qeveria jonë akuzon Iranin.

Britania dënon Iranin si përgjegjës për sulmet dhe Sekretari i Jashtëm James Cleverly tha se Mbretëria e Bashkuar mbështet Shqipërinë, aleatin e NATO-s.

Edhe ambasadori britanik Alastair King-Smith në një postim në rrjetet sociale thotë se Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë të punojë me Qeverinë shqiptare, në mbështetje të interesave të qytetarëve shqiptarë.

“Dënojmë sulmin e papërgjegjshëm kibernetik të Iranit kundër Shqipërisë. Ne qëndrojmë me aleatët dhe partnerët tanë të NATO-s. Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë të punojë me Qeverinë shqiptare, në mbështetje të interesave të qytetarëve shqiptarë”, shkruan ambasadori britanik.

Reagimi i plotë i Mbretërisë së Bashkuar:

Mbretëria e Bashkuar ka dënuar sot (e mërkurë 7 shtator) shtetin iranian për një sulm kibernetik kundër qeverisë së Shqipërisë që shkatërroi të dhënat dhe ndërpreu shërbimet thelbësore të qeverisë, duke përfshirë pagesën e shërbimeve, prenotimin e takimeve mjekësore dhe regjistrimin e nxënësve.

Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike (NCSC) vlerëson se aktorët kibernetikë të lidhur me shtetin iranian janë pothuajse me siguri përgjegjës për serinë e sulmeve kibernetike kundër infrastrukturës së qeverisë shqiptare nga 15 korriku, të cilat shkaktuan ndikim të rëndësishëm në shërbimet publike online dhe faqet e tjera të internetit të qeverisë.

Uebsajtet e Kuvendit të Shqipërisë dhe të Kryeministrisë, si dhe ‘e-Albania’, një portal që shqiptarët përdorin për të aksesuar një sërë shërbimesh publike, u sulmuan dhe u mbyllën. Sulmuesit zbuluan gjithashtu të dhëna të qeverisë shqiptare, duke përfshirë detaje të emaileve nga Kryeministri dhe Ministria e Punëve të Jashtme.

Sekretari i Jashtëm James Cleverly tha:

Veprimet e pamatura të Iranit treguan një shpërfillje të hapur për popullin shqiptar, duke kufizuar ashpër aftësinë e tij për të aksesuar shërbimet publike thelbësore.

Mbretëria e Bashkuar po mbështet partnerin tonë të vlefshëm dhe aleatin e NATO-s. Ne i bashkohemi Shqipërisë dhe aleatëve të tjerë në ekspozimin e veprimeve të papranueshme të Iranit.

NCSC vlerëson se Irani është një aktor kibernetik agresiv dhe i aftë. Operacionet kibernetike ka të ngjarë të kryhen nga një rrjet kompleks dhe i rrjedhshëm grupesh, me shkallë të ndryshme të lidhjes me shtetin iranian, fuqia punëtore e të cilit ka shumë të ngjarë një përzierje e stafit departamenti dhe kontraktual.

Këto sulme kibernetike janë më të fundit në një model sjelljeje gjithnjë e më të pamatur nga Irani. Aktorët kibernetikë të lidhur me Iranin kanë në dispozicion një sërë mjetesh të fuqishme përçarëse dhe shkatërruese. Mbretëria e Bashkuar më parë ka atribuar dhe këshilluar për një numër incidentesh kibernetike nga aktorë iranianë:

22 Mars 2018: Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike e Mbretërisë së Bashkuar vlerësoi me besim të lartë se Instituti MABNA ishte pothuajse me siguri përgjegjës për një fushatë shumëvjeçare të Shfrytëzimit të Rrjetit Kompjuterik (CNE) që synonte universitetet në MB, SHBA, si dhe vende të tjera perëndimore. kryesisht për qëllime të vjedhjes së pronësisë intelektuale (IP).

24 shkurt 2022: CISA, FBI, CNMF, NCSC dhe NSA lëshuan një Këshillim të përbashkët për Sigurinë Kibernetike që nënvizon një grup aktorësh të kërcënimeve të përparuara të vazhdueshme (APT) të sponsorizuar nga qeveria iraniane, të njohur si MuddyËater, që kryejnë spiunazh kibernetik dhe operacione të tjera keqdashëse kibernetike që synojnë një sërë operacionesh kibernetike. qeveria dhe organizatat e sektorit privat në të gjithë sektorët në Azi, Afrikë, Evropë dhe Amerikën e Veriut.

17 nëntor 2021: CISA, FBI, ACSC dhe NCSC lëshuan një Këshillim të përbashkët të Sigurisë Kibernetike mbi aktorët APT të sponsorizuar nga qeveria iraniane që shfrytëzojnë dobësitë e Microsoft Exchange dhe Fortinet për të fituar akses fillestar përpara operacioneve vijuese. Aktorët e APT-së të sponsorizuar nga qeveria iraniane po synojnë në mënyrë aktive një gamë të gjerë të shumë sektorëve të infrastrukturës kritike të SHBA-së, si dhe organizatave australiane