Në kuadër të procesit të Berlinit po zhvillohet në Tiranë, ministeriali euro-ballkanik i ministrave të Ekonomisë nga BE dhe rajoni, me pjesëmarrjen e mbi 20 delegacioneve të nivelit të lartë. I pranishëm në takim, kryeministri Edi Rama në fjalën e tij vuri theksin në rëndësinë e zhvillimit të Procesit të Berlinit i cili do të zhvillohet në Tiranë më 16 tetor.

Kreu i qeverisë tha se në samit do të diskutohet plani i BE-së për të Mbështetur Ballkanin Perëndimor në disa mënyra, ndërsa shtoi se është koha që të ecim para e me vepra premtuese. Sipas Ramës sa më të mira urat që ndërtojmë aq më e lehtë është hapësira për të trajtuar çështjet e vështira.

Kryeministri Edi Rama në fjalën e tij në ministerialin euro-ballkanik të ministrave të Ekonomisë në Tiranë tha se ka ardhur koha që të mendojmë jashtë kornizave të kufijve. Kryeministri Rama u shpreh se në samitin e Procesit të Berlinit në Tiranë do të diskutohet plani i BE-së për të mbështetur Ballkanin Perëndimor.

‘Në këtë moment përcaktues për Evropën ka ardhur koha të mendojmë jashtë kornizave dhe është kjo është ajo çka po përpiqemi të bëjmë me këtë samit. Ajo çka po ndjejmë nga të gjitha komunikimet me miqtë tanë të mëdhenj të BE. Dje zhvillova një bisedë shteruese me mikun tonë nga qeveria e Francës se ishte një bisedë që 5 vite më parë do të ishte e pamundur të zhvillohej. Ne shohim me mjaft interes se në BE ka një bindje më të fortë dhe janë më sy hapur karshi Ballkanit Perëndimor. Sot BE ka nevojë për Ballkanin Perëndimor, po aq sa Ballkani Perëndimor ka nevojë për BE.

Jemi këtu me ministra dhe zyrtarë të shquar nga vendet e Ballkanit Perëndimor dhe BE për të diskutuar rreth temave më thelbësore të këtij procesi që përfshin forcimin e ekonomive tona duke përfshirë lidhjet me sferën e aktiviteteve ekonomike të BE. Është koha për të ecur së bashku përpara dhe për tu siguruar se nga fjalët premtuese ne të nisim të shohim vepra premtuese. Mund të kemi çështje të pambyllura në rajon, por përmes këtij procesi kemi mësuar se e vetmja mënyrë për tu marrë edhe me mosmarrëveshjet tona është të përpiqemi të biem dakord dhe të bëjmë sa më shumë”, tha Rama.