Në momentin që mbretëresha vdiq, froni i kaloi menjëherë dhe pa ceremoni trashëgimtarit, Charles, ish Princit të Uellsit.

Por ka një sërë hapash praktike – dhe tradicionale – nëpër të cilat ai duhet të kalojë për t’u kurorëzuar Mbret.

Si do të quhet ai?

Ai do të njihet si Mbreti Charles III.

Ky ishte vendimi i parë i mbretërimit të mbretit të ri. Ai mund të kishte zgjedhur nga cilindo nga katër emrat e tij – Charles Philip Arthur George.

Nuk është i vetmi që përballet me ndryshim titulli.

Megjithëse është trashëgimtar i fronit, Princi William nuk do të bëhet automatikisht Princi i Uellsit – kjo do t’i jepet atij nga babai i tij. Ai ka trashëguar titullin e babait të tij Duka i Cornwall-it. William dhe Kate tani titullohen Duka dhe Dukesha e Cornwall dhe Kembrixhit.

Ekziston edhe një titull i ri për gruan e Charles, Camilla, e cila bëhet shoqërusja e Mbretëreshës – shoqëruese është termi që përdoret për bashkëshorten e monarkut.

Ceremonitë formale

Pritet që Charles të shpallet zyrtarisht Mbret të shtunën. Kjo do të ndodhë në Pallatin St James në Londër, përballë një organi ceremonial të njohur si Këshilli i Aderimit.

Ky është i përbërë nga anëtarë të Këshillit Privy – një grup deputetësh të vjetër, të kaluar dhe të tashëm, dhe kolegë – si dhe disa nëpunës të lartë civilë, komisionerë të lartë të Commonwealth dhe Zoti Kryebashkiak i Londrës.