Nga Anthony Zurcher

North America reporter

 

Beteja politike mes presidentit Obama dhe të prezumuarit si të dominuar kandidat Republikan, Donald Trump, tashmë ka nisur plotësisht.

Pikërisht një ditë pasi Mr. Trump mbajti një fjalim mbi emigracionin dhe sigurinë kombëtare, ku ndëshkoheshin politikat e Obamësgave, presidenti u përgjigj me disa nga kritikat e tij më të ashpra

“Kur do të mbarojë kjo gjë?” pyeti zoti Obama “Vrasësi i Orlandos, vrasësit e San Bernardinos, vrasësit e Fort Hood – këta të gjithë ishin qytetarë të SHBA. A do ti trajtojmë myslimanët në mënyra të ndryshme? A do të vazhdojmë t’i diskriminojmë këta, për shkak të besimit të tyre?”

Kjo pamje që kemi, tha zoti Obama, është “jo Amerika që duam”.

Ndërsa përplasja mes Trump dhe Obama është ndezur, janë tri gjëra që duhen mbajtur në mendje.

E para, kjo është personale

Donald Trump dhe  Barack Obama kanë  një histori të që datojnë nga rrethi i zgjedhjeve të fundit. Në fillim të vitit 2011, zoti Trump qarkulloi një teori konspirative rreth autencitetit të certifikatës së lidjes së presidentit, ndërsa ai aktualisht është i lindur në Amerikë.

Më vonë, po këtë vit, gjatë një aktiviteti në Uashington, zoti Obama, shpërsisht vuri në lojë zotin Trump.

Gjatë viteve të fundit, zoti Trump ka vënë në diskutim kompetencat e Obamës dhe spekuloi mbi atë që e etiketoi si lufta mbi radikalizmin mysliman. Jo më vonë se të Dielën,ai tha se Obama “është i lidhur, jo i zgjuar, ose ka diçka tjetër në mendje”.

Pak më vonë, zoti Trump lëshoi bombën se “Trump është një tradhtar”

Presidenti ka thënë trump për Associated Press se “vazhdon të ketë prioritet armiqte tanë mbi aleatët tanë, dhe natyrisht popullin amerikan”.

Është strategjike

 

Ky përbën një precedent shjumë të vogël në historinë politike të Shteteve të Bashkuara kur një president kritikohet kaq direkt dhe kaq mprehtësisht, sidomos gjatë një fushate elektorale.

 

Kjo është për arsyen se nuk kanë qenë të shumta rastet kur presidentët kanë fituar edhe mandat të dytë. Mund të përmenden  nga kujtesa: – George W Bush, Bill Clinton, Ronald Reagan and Dwight Eisenhoëer që janën të vetmit që nga Lufta e Dytë Botërore.  Dhe prej tyre, vetëm Reagan dhe Eisenhoëer i lanë zyrat me një vlerësim të lartë dhe shumë të lirë prej skandaleve.

Mr Obama është aktualist diku te niveli 50 perqind i pranueshëm , sipas sondazheve dhe nuk ka më të drejtën e një mandati të tretë. Pikërisht për këtë arsye ai është me duar të lira që të luftojë kundër zotit Trump.

Është një përplasje mbi pikëpamjen mbi botën

 

Përtej ndasive personale dhe diferencave politike, Barack Obama dhe Donald Trump përfaqësojnë vendosmërisht diferencat mbi mënyrat si e shikojnë rolin e Amerikës në botë.

(vazhdon)