Nga: National Review Mars 16, 2020

Presidenti Serb Aleksandar Vuçiç të Dielën mallkoi Bashkimin Evropian për refuzimin për të eksportuar pajisje mjekësore në Serbi në mes të pandemisë së koronavirusit të Wuhanit.

Serbia aktualisht po aplikon për t’u bërë anëtare e BE.

“Solidariteti Evropian nuk ekziston.Kjo ishte një përrallë në letër, “tha Vuçiç pasi shpalli një gjendje të jashtëzakonshme në vendin e tij. “Ndërsa sot, siç e dini, ne as nuk mund të importojmë mallra, sipas vendimeve të Bashkimit Evropian. [Presidentja e Komisionit Evropian] Ursula von der Leyen e tha këtë pak kohë më parë, se ne nuk mund të importojmë pajisje mjekësore nga vendet e BE. ”

Vuçiç tha që për shkak se Serbia nuk ishte në gjendje të sillte pajisje mjekësore, nga BE,vendi mund të kërkonte vetëm ndihmën e Kinës. Presidenti i kërkoi Kinës të dërgojë “gjithçka … madje edhe të na dërgojë mjekë, [sepse] mjekët tanë tashmë janë të lodhur.”

“Ne do t’i lusim [qytetarët Kinezë] që të vijnë dhe të na ndihmojnë me gjithçka,” tha Vuçiç.

B.E. ka vendosur ndalimin e eksporteve të pajisjeve të caktuara mjekësore në shtetet jo te BE në një përpjekje për të ruajtur furnizimet mjekësore.

“Mallrat e tilla mjekësore [pajisjet mbrojtëse] mund të eksportohen në vendet jo-te BE vetëm me autorizimin eksplicit të qeverive të BE,” tha von der Leyen në Twitter. “Kjo është gjëja e duhur për të bërë sepse kemi nevojë për atë pajisje për sistemet tona të kujdesit shëndetësor.”

Serbia ka konfirmuar 55 raste të koronavirusit pa vdekje të hënën, sipas New York Times. Sidoqoftë, vendi njoftoi një gjendje të jashtëzakonshme të Dielën dhe mandatoi një karantinë 14-ditore për të gjithë shtetasit Serbë dhe banorët e huaj që ktheheshin nga jashtë, duke ndaluar hyrjen e kujtdo që nuk është i autorizuar të jetojë dhe të punojë në vend.

Vendet e Bashkimit Evropian përfshirë Italinë, Francën dhe Spanjën kanë imponuar bllokime në mënyrë që të përmbajnë përhapjen e epidemisë.

VERITAS.COM.AL/