– “Ka shumë ushtarë rusë të vdekur… ai mesazh do të dalë me zë të lartë dhe i qartë”, tha Daniel Hoffman- 

Dy media të pavarura ruse të lajmeve që refuzuan të nxirrnin pikat e bisedës së Kremlinit pas pushtimit të Ukrainës nga presidenti Vladimir Putin, u detyruan të largoheshin nga transmetimi këtë javë, duke i detyruar qytetarët të mbështeten lidhur në mediat shtetërore që nuk do të përdorin as termin “luftë” për të përshkruar. sulmi në vazhdim.

“Putini po përpiqet, por nuk po arrin të kontrollojë narrativën”, tha Daniel Hoffman për Fox News Digital. “Në fund të ditës, ka shumë ushtarë rusë të vdekur. Fëmijët nuk po kthehen në shtëpi dhe ky lajm duhet të dalë me zë të lartë dhe të qartë, por e mbyllin dhe  kjo është pjesë e tragjedisë.”

Hoffman, një kontribues i Fox News dhe më parë një oficer i lartë në Agjencinë Qendrore të Inteligjencës, i cili shërbeu në  ish-Bashkimin Sovjetik, tha se sulmi i Kremlinit ndaj informacionit të saktë është i ngjashëm me përpjekjet e kohës së BRSS.
“Në ditët sovjetike, sovjetikët u përpoqën të ndalonin lajmet dhe të ushtronin kontroll të plotë mbi atë që njerëzit mund të dëgjonin dhe lexonin, ju e dini, si gjërat e George Orwell ‘1984’. Por ata nuk ishin të suksesshëm dhe informacioni u fut, librat i morën në dore, informacione të ndaluara u futën,” tha Hoffman. “Rusët janë njerëz dinakë dhe ata do të gjejnë një mënyrë.”

Autoritetet ruse akuzuan Ekho Moskvy, një nga radiostacionet më të vjetra të vendit, dhe Dozhd, kanalin më të lartë televiziv të pavarur rus, i njohur gjithashtu si TV Rain, për “informacion të rremë në lidhje me veprimet e personelit ushtarak rus si pjesë e një operacioni special” në Ukrainë. Roskomnadzor, organi federal i Rusisë përgjegjës për mbikëqyrjen e mediave, u ka kërkuar të gjitha mediave të përdorin vetëm “burime të besueshme” kur bëhet fjalë për raportimin mbi pushtimin e Ukrainës.

“Ajo që ata nënkuptojnë me këtë, janë burime të qeverisë ruse,” tha ekspertja e inteligjencës dhe komentatorja e sigurisë kombëtare Rebekah Koffler për Fox News Digital.

Russia Today, një operacion shtetëror mediatik i njohur gjithashtu si RT, mbetet i disponueshëm në të gjithë vendin, pavarësisht se kryeredaktori i saj u largua të martën pasi dënoi pushtimin rus të Ukrainës. RT ka persieritur fjalët e Putinit në lidhje me sulmin.

“Ai nuk po shkon askund,” tha Koffler.