Kissinger: “Shumë shpesh çështja e Ukrainës paraqitet si një përballje: nëse Ukraina i bashkohet Lindjes apo Perëndimit”

Ish-sekretari i Shtetit, Henry Kissinger, në thelb parashikoi situatën aktuale që çoi në pushtimin e Ukrainës nga Rusia në një shkrim drithërues të botuar tetë vjet më parë.

Former US Secretary of State Henry Kissinger speaks at the Nobel Peace Prize Forum in Oslo, Sunday, Dec. 11, 2016. (Terje Bendiksby/NTB scanpix via AP)

“Diskutimi publik për Ukrainën ka të bëjë vetëm me konfrontimin. Por a e dimë ne ku po shkojmë? Në jetën time, kam parë katër luftëra të filluara me entuziazëm të madh dhe mbështetje publike, të cilat nuk dinim si t’i përfundonim dhe nga tre prej tyre ne e tërhoqëm në mënyrë të njëanshme. Testi i politikës është se si përfundon, jo si fillon”, ka shkruar Kissinger.
“Shumë shpesh çështja ukrainase paraqitet si një përballje: nëse Ukraina bashkohet me Lindjen apo Perëndimin. Por nëse Ukraina dëshiron të mbijetojë dhe të lulëzojë, ajo nuk duhet të jetë bastion i asnjërës palë kundër tjetrës – ajo duhet të funksionojë si një urë lidhëse midis tyre. ”, vazhdoi ai. “Rusia duhet të pranojë që të përpiqet të detyrojë Ukrainën në një status satelitor, dhe në këtë mënyrë të zhvendosë sërish kufijtë e Rusisë, do ta dënonte Moskën të përsëriste historinë e saj të cikleve vetëpërmbushëse të presioneve reciproke me Evropën dhe Shtetet e Bashkuara”.
Pjesa tetëvjeçare detajon arsyen pse shumë rusë mendojnë historikisht se Ukraina nuk do të shihej kurrë si një vend i pavarur.

A Russian attack severely damaged a children's hospital and maternity ward in the besieged port city of Mariupol on Wednesday, Ukrainian officials said.

“Perëndimi duhet të kuptojë se, për Rusinë, Ukraina nuk mund të jetë kurrë thjesht një vend i huaj. Historia ruse filloi në atë që quhej Kiev-Rus. Feja ruse u përhap prej andej. Ukraina ka qenë pjesë e Rusisë për shekuj dhe historitë e tyre ishin. Disa nga betejat më të rëndësishme për lirinë ruse, duke filluar me Betejën e Polyvana në 1709, ne luftuam në tokën ukrainase”, vazhdoi Kissinger, i cili ishte sekretar i shtetit nga 1973 deri në 1977.

Kissinger shpjegoi pse duhej të vendoseshin prioritete në mënyrë që Ukraina të lulëzonte.

“Edhe disidentë të tillë të famshëm si Aleksandr Solzhenitsyn dhe Joseph Brodsky këmbëngulën se Ukraina ishte një pjesë integrale e historisë ruse dhe, në të vërtetë, e Rusisë,” shkroi ai.

“Bashkimi Evropian duhet të pranojë se dilatoriteti i tij burokratik dhe nënshtrimi i elementit strategjik ndaj politikës së brendshme në negocimin e marrëdhënieve të Ukrainës me Evropën kontribuan në shndërrimin e një negociate në krizë. Politika e jashtme është arti i vendosjes së prioriteteve.”
Kissinger i quajti ukrainasit “elementin vendimtar” sepse ata jetojnë në një vend me një histori të thellë dhe një “përbërje poliglote”, duke vënë në dukje se pjesa perëndimore e kombit ishte “inkorporuar në Bashkimin Sovjetik në vitin 1939, kur Stalini dhe Hitleri ndanë plaçkën. Por pjesa kryesisht ruse e Krimesë nuk u bë pjesë e Ukrainës deri në vitin 1954.

“Perëndimi është kryesisht katolik; lindja kryesisht ortodokse ruse. Perëndimi flet ukrainisht; lindja flet kryesisht rusisht. Çdo përpjekje nga një krah i Ukrainës për të dominuar tjetrin – siç ka qenë modeli – do të çonte përfundimisht në luftë civile ose prishje Për ta trajtuar Ukrainën si pjesë të një konfrontimi Lindje-Perëndim do të shkatërronte për dekada çdo perspektivë për të sjellë Rusinë dhe Perëndimin – veçanërisht Rusinë dhe Evropën – në një sistem ndërkombëtar bashkëpunues”, shkroi Kissinger.

 

 

Henry Kissinger, left, talks to Hans-Dietrich Genscher, former foreign minister of West Germany prior to a memorial service in the St Nikolai Church marking the 25th anniversary of the peaceful German revolution in Leipzig, Germany in 2014.  (AP Photo/Jens Meyer, file)

Kur Kissinger shkroi rubrikën, Ukraina kishte qenë e pavarur për vetëm 23 vjet.

“Nuk është për t’u habitur që liderët e saj nuk e kanë mësuar artin e kompromisit, aq më pak të perspektivës historike. Politika e Ukrainës pas pavarësisë tregon qartë se rrënja e problemit qëndron në përpjekjet e politikanëve ukrainas për të imponuar vullnetin e tyre në pjesët rebele të vend, fillimisht nga njëri fraksion, pastaj nga tjetri”, ka shkruar ai.

“Një politikë e mençur e SHBA ndaj Ukrainës do të kërkonte një mënyrë që të dy pjesët e vendit të bashkëpunojnë me njëra-tjetrën. Ne duhet të kërkojmë pajtimin, jo dominimin e një fraksioni,” shtoi Kissinger. “Rusia dhe Perëndimi, dhe më së paku fraksionet e ndryshme në Ukrainë, nuk kanë vepruar sipas këtij parimi. Secila e ka përkeqësuar situatën. Rusia nuk do të ishte në gjendje të impononte një zgjidhje ushtarake pa u izoluar në një kohë kur shumë prej saj kufijtë janë tashmë të pasigurt. Për Perëndimin, demonizimi i Vladimir Putin nuk është një politikë; është një alibi për mungesën e një të politike.”

Ai tha se Putini duhet të kuptojë, pavarësisht “ankesave”, se një “politikë e imponimeve ushtarake do të prodhonte një tjetër Luftë të Ftohtë”.

Civilians continue to flee from Irpin due to ongoing Russian attacks in Irpin, Ukraine on March 08, 2022. 

“Nga ana e saj, Shtetet e Bashkuara duhet të shmangin trajtimin e Rusisë si një sjellje të gabuar për t’u mësuar me durim rregullat e sjelljes të vendosura nga Uashingtoni. Putini është një strateg serioz – në premisat e historisë ruse. Të kuptuarit e vlerave dhe psikologjisë së SHBA nuk janë kostumet e tij të forta. As të kuptuarit e historisë dhe psikologjisë ruse nuk ka qenë një pikë e fortë e politikëbërësve amerikanë,” shkroi Kissinger. “Udhëheqësit e të gjitha palëve duhet të kthehen në shqyrtimin e rezultateve, jo të konkurrojnë në qëndrime.”

Ish-sekretari i shtetit më pas paraqiti “nocionin e tij të një rezultati të pajtueshëm me vlerat dhe interesat e sigurisë të të gjitha palëve” në një plan me katër pjesë.

“1. Ukraina duhet të ketë të drejtën të zgjedhë lirisht shoqatat e saj ekonomike dhe politike, duke përfshirë Evropën.

2. Ukraina nuk duhet të bashkohet me NATO-n, një pozicion që mbajta shtatë vjet më parë, kur doli për herë të fundit,” shkroi ai.

3. Ukraina duhet të jetë e lirë të krijojë çdo qeveri të pajtueshme me vullnetin e shprehur të popullit të saj. Udhëheqësit e mençur ukrainas më pas do të zgjedhin një politikë pajtimi midis pjesëve të ndryshme të vendit të tyre. Ndërkombëtarisht, ata duhet të ndjekin një qëndrim të krahasueshëm me atë të Finlandes. Ai komb nuk lë asnjë dyshim për pavarësinë e tij të ashpër dhe bashkëpunon me Perëndimin në shumicën e fushave, por me kujdes shmang armiqësinë institucionale ndaj Rusisë”, vazhdoi Kissinger.

4. Është e papajtueshme me rregullat e rendit botëror ekzistues që Rusia të aneksojë Krimenë. Por duhet të jetë e mundur që marrëdhëniet e Krimesë me Ukrainën të vendosen në një bazë më pak të tensionuar. Për këtë qëllim, Rusia do të njohë sovranitetin e Ukrainës mbi Krimenë. Ukraina duhet të përforcojë autonominë e Krimesë në zgjedhjet e mbajtura në prani të vëzhguesve ndërkombëtarë. Procesi do të përfshijë heqjen e çdo paqartësie në lidhje me statusin e Flotës së Detit të Zi në Sevastopol.”

Kissinger tha se këto janë “parime, jo receta” dhe njerëzit e njohur me rajonin do ta dinin se jo të gjitha do të jenë të këndshme për të gjitha palët.

“Testi nuk është kënaqësi absolute, por pakënaqësi e balancuar. Nëse nuk arrihet një zgjidhje e bazuar në këto ose elementë të krahasueshëm, devijimi drejt konfrontimit do të përshpejtohet. Koha për këtë do të vijë mjaft shpejt,” shkroi ai .