Kryeministri Edi Rama ka dhënë një intervistë për “Business Insider Polonia”, ku ka folur shkurt për ekonominë e vendit dhe pandeminë e koronavirusit.

Rama është shprehur hapur se një valë e dytë e pandemisë do të dëmtonte shumë vendin tonë, ndaj qeveria kishte nisur që të merrte masa lidhur me shmangien e një karantine tjerër.

ARTIKULLI I PLOTË

“Bllokimi i dytë do të na vrasë. Prandaj, ne kemi vendosur kufizime shtesë. Duhen veshur maska dhe të mbrojmë veten dhe të tjerët jo vetëm brenda, por edhe jashtë. Unë e kuptoj që ju keni një problem të ngjashëm në Poloni,”– thotë Edi Rama, kryeministri i Shqipërisë në një intervistë për Business Insider Polska. Sidoqoftë, shoqëria shqiptare qartë po reziston deri më tani.

Shqipëria, një vend i vogël midis Malit të Zi, Kosovës, Maqedonisë dhe Greqisë është në prag të zgjedhjeve parlamentare. Për gjashtë muaj, do të zbulojmë nëse socialistët do të mbajnë pushtetin apo demokratët do të rikthen. Ne takohemi me kryeministrin Edi Rama dy herë. Fillimisht në hapjen e qendrës moderne TUMO. Herën e dytë gjatë hapjes së degës shqiptare të ndërmarrjes polake Software Development Academy, e cila ofron kurse programimi për njerëzit që duan të ndryshojnë karrierën e tyre.

“Përshëndetni sipërmarrësit polakë. Ne i ftojmë me krahëhapur,”– na thotë Kryeministri Edi Rama. Ne e pyesim atë për bllokimin dhe politikën COVID-19. Shqipëria, megjithëse nuk është anëtare e Bashkimit Evropian, ka vite që tërheq mijëra polakë që duan të pushojnë në Detin Mesdhe. Fatkeqësisht, edhe turizmi vuajti shumë nga pandemia. Të ardhurat nga turizmi kanë rënë me 7.5 përqind, sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar.

E gjithë kjo ndodh në një periudhë të rritjes së infeksioneve nga koronavirusi. Në 3 milion banorë që ka Shqipëria, 17,055 janë të infektuar dhe numri i viktimave të koronavirusit është rritur në 451. Zona më problematike mbetet kryeqyteti, Tirana.

“Nga mesi i kësaj jave (po flasim të mërkurën, 14 tetor), ne do prezantojmë detyrimin për të mbajtur maskën edhe jashtë. Është shumë e rëndësishme. Bllokimi i dytë do të na vrasë. Do të jetë shkatërruese për familjet tona dhe për ekonominë në tërësi. Ne duam ta shmangim atë, por kjo do të varet kryesisht nga fakti nëse shoqëria jonë do ta përmbushë këtë kërkesë,”– argumenton Edi Rama.

Por shqiptarët duket se kanë një qëndrim joserioz ndaj kufizimeve të reja të deritanishme. Mjafton të ecësh rrugëve të Tiranës për të parë që shumica e kalimtarëve nuk mbajnë maska, dhe vetëm disa pajtohen me thirrjen e kryeministrit.

Kjo reflektohet edhe në statistikat zyrtare. Vetëm në tre ditët e fundit, rreth 1000 gjoba janë shpërndarë për njerëzit pa maska. Shumë shqiptarë nuk dëshironin të tregonin kartat e tyre të identitetit dhe u dërguan në stacionin e policisë. Aksioni i Policisë së Shtetit u krye kryesisht në transportin publik.

“Ne duhet të luftojmë rrezikun e një vale tjetër të intensifikuar të koronavirusit. Unë e di që shoqëria shqiptare dhe polake do të mbijetojnë dhe do të dalin më të forta nga kjo krizë,”-e mbylli intervistën e tij Rama.

VERITAS.COM.AL/