Nga: John Binder, reporter i Breitbart News

 

Më shumë se 9-në-10 amerikanë tani e quajnë fuqinë dhe ndikimin e Kinës në botë një “kërcënim” për Shtetet e Bashkuara, zbulon një studim i ri.

Sondazhi i fundit i Qendrës Kërkimore ‘Pew’ zbulon se amerikanët janë pothuajse unanimisht të shqetësuar për mbizotërimin e Kinës në mes të krizës koronaviruse kineze që ka goditur SH.B.A.

Rreth 91 për qind e amerikanëve thonë se fuqia dhe ndikimi i Kinës është një kërcënim për Sh.B.A. – 62 për qind e të cilëve thonë se Kina është një “kërcënim i madh” dhe 29 për qind e të cilëve thonë se Kina është një “kërcënim i vogël”.

Amerikanët e konsiderojnë Kinën sot si një kërcënim kryesor për Sh.B.A. – më shumë sesa ngrohja globale, fuqia dhe ndikimi i Rusisë, gjendja e ekonomisë globale dhe varfëria globale, etj.

Sondazhi tregon një rritje të vazhdueshme të shqetësimit mbi Kinën midis amerikanëve gjatë viteve të fundit. Midis 2017 dhe këtij viti, numri i amerikanëve që tani thonë se Kina është një “kërcënim i madh” për Sh.B.A është rritur me 21 për qind.

E njëjta anketë e ‘Pew Research’ zbulon se më shumë se 8 në 10 amerikanë e quajnë emigracionin masiv një kërcënim për Sh.B.A, me rreth 42 për qind të atyre që e quajnë migracionin masiv si një “kërcënim të madh”.

Rritja ekonomike e Kinës ka qenë në kurriz të ekonomisë së Amerikës dhe punonjësve të Sh.B.A.

Që nga viti 2001, tregtia e lirë me Kinën u ka kushtuar miliona amerikanëve punët e tyre. Për shembull, Instituti i Politikave Ekonomike ka zbuluar se që nga 2001 deri në 2015, rreth 3.4 milion vende të Sh.B.A-së u humbën për shkak të deficitit tregtar të vendit me Kinën.

Nga 3,4 milion vende pune në SHBA të  humbur në atë periudhë kohore, rreth 2.6 milion humbën në industrinë e prodhimit, duke përbërë rreth tre të katërtat e humbjes së vendeve të punës nga deficiti tregtar i SHBA-së dhe Kina. Kërkimet kanë zbuluar se qytetet amerikane që kishin bazat e tyre prodhuese, janë shkatërruar më shumë me shtimin e shfrenuar të ilaçeve gjatë krizës opioide.

Ndërsa sipas Breitbart News, Sh.B.A po vuan nga mungesa e barnave jetësore, doreza gome dhe shishe plastike për shkak të politikave të tregtisë së lirë për dekada. Shumëllojshmëria e këtyre nevojave themelore bëhet në Kinë.

Afro 90 për qind e përbërësve farmaceutikë për ilaçe gjenerike të importuara në SH.B.A. arrijnë nga fabrika me bazë jashtë shtetit. Gati 50 për qind e këtyre fabrikave janë në Kinë dhe Indi.

Po kështu, sistemi ligjor i emigracionit legal i Sh.B.A ka qenë një ndihmë për Kinën, e cila ka qenë prej kohësh përfituesi i dytë më i madh i programeve të vizave dhe ndarjes së kartave jeshile çdo vit. Në tre vitet e fundit, afro 220,000 shtetas kinezë siguruan kartat e jeshile, me shumësinë që mbërrinin si anëtarët e familjes së ngushtë dhe të të afërmve të tyre të huaj që tashmë jetojnë në SH.B.A.

VERITAS.COM.AL/