Nga: STEVE PEOPLES, Associated Press

PORTLAND, Maine (AP) – Të premten e kaluar,Demokrati i Maine, Zak Ringelstein nuk ishte gati të konsiderohej një anëtar formal i Socialist Demokrateve të Amerikës, edhe pse cmonte vlerat dhe aprovonte organizatën në përpjekjen e tij për t’u bërë senator i Shteteve të Bashkuara.

Tre ditë më vonë, ai i tha The Associated Press se ishte gati të bëhet i vetmi kandidat ne senat I partise se mazhorances së vendit që të jetë një socialist demokratik që paguan kuotat.

Evolucioni i shpejtë është dëshmia e fundit për një rritje mbarëkombëtare në fuqinë dhe popullaritetin e një organizate që, deri pak kohe me pare, operonte në skajet me te largeta te anës së majtë të lëvizjes liberale. Por ndërsa presidenca e Donald Trump zgjatet në vitin e dytë, socializmi demokratik është bërë një forcë domethënëse në politikën Demokratike. Rritja e saj vjen kur demokratët debatojnë nëse spostohen shumë majtas do të largojnë votuesit.

“Unë jam me socialist demokratet dhe kam vendosur të bëhem një anëtar që paguan kuotat”, tha Ringelstein për AP. “Është koha për të bërë atë që është e drejtë, edhe nëse nuk është e lehtë.”

Jane 42 burra dhe gra që konkurrojnë për zyra në nivel federal, shtetëror dhe lokal këtë vit me mbeshtetjen formale të Socialist Demokrateve të Amerikës, thotë organizata. Ato shtrihen ne 20 shtete, duke përfshirë Florida, Hawaii, Kansas dhe Michigan.

Demokratët më ambiciozë në Uashington kanë hezituar ta përqafojnë etiketën, edhe pse përqafojnë politikat që perfaqesojne socializmin demokratik të sotëm modern:Kujdes shendetesor për të gjithë, një pagë minimale prej 15 $, pagesë falas në kolegj dhe heqjen e departamentit federal të Imigracionit dhe Doganave te Ekzekutimit,njohur edhe si ICE.

Senatori i Vermontit, Bernie Sanders, i vetmi socialist democrat I vetedeklaruar, bëri fushatë të premten me yllin më të ri të lëvizjes, kandidaten per kongres të Nju Jorkut Alexandra Ocasio-Cortez, një ish-bariste 28-vjeçare që mundi një nga më të fuqishmit e Dhomes Demokrate muajin e kaluar.

Fitorja e saj I hodhi benzinë mbi nje zjarr që tashmë po fillonte të digjej me me shkëlqim. Anëtarësimi me pagese i DSA-së ka kaluar rreth 6,000 në vitet e fundit, tha Allie Cohn, një anëtare e ekipit kombëtar politik të grupit.

Javën e kaluar, anëtarësia e saj me pagesë arriti 45,000 në mbarë vendin.

Ka pak dallim midis termave “socializëm demokratik” dhe “socializëm” në literaturën e grupit. Ndërsa Ringelstein dhe kandidatët e tjerë të mbështetur nga DSA promovojnë një filozofi ” big-tent”, kushtetuta e DSA përshkruan anëtarët e tyre si socialistë që “hedhin poshtë një rend ekonomik në bazë të fitimit privat” dhe “ndajnë një vizion të një rendi shoqëror njerëzor të bazuar në kontrollin popullor te burimeve dhe prodhimit, planifikimit ekonomik, shpërndarjes së barabartë, feminizmit, barazisë racore dhe marrëdhënieve jo-shtypëse “.

Anëtarët gjatë takimeve publike shpesh i referohen njëri-tjetrit “shokë”, veshin rroba që shfaqin simbole socialiste si trëndafili dhe promovojnë autorë si Karl Marx.

Shoqeria e njejte me Bashkimin Sovjetik, shteti i parë që adoptoi një formë të socializmit, e ka bërë të vështirë për liberalët solidale të shpjegojnë lidhjen e tyre.

“Nuk më pëlqen termi socialist, sepse njerëzit e shoqërojnë atë me gjëra të këqija në histori”, tha kandidati i Kongresit në Kansas James Thompson, i cili është mbështetur nga DSA dhe ka bërë fushatë së bashku me Sanders dhe Ocasio-Cortez, por nuk është një anetar kuota-pagues socialist demokrat. “Ka patjetër një sere politikash të tyre që lidhen ngushtë me te miat.”

Thompson, një veteran i ushtrisë kthyer ne avokat te të drejtave civile, po kandidon përsëri pas humbjes së ngushtë të një zgjedhje të veçantë vitin e kaluar për të mbushur vendin e liruar nga Sekretari i Shtetit Mike Pompeo. Edhe në Kansasin thellësisht të kuq, ai përqafon politika si “Sherbim mjeksor për të gjithë” dhe është kritik I hapur ndaj kapitalizmit.

Në Havai,29 vjeçari,Rep. Kaniela Ing nuk ka frike te promovoje statusin e tij si socialist demokrat në ofertën e tij për Kongresin. Ai tha se ishte i inkurajuar të kandidonte për nje detyre më të larte sesa nga i njëjti aktivist që rekrutoi Ocasio-Cortez.

“Kemi menduar ta mbeshtesim fort,”i tha Kaniela AP për etiketën socialiste demokratike. Ai pranoi se disa femije zhurmues mund të jenë trembur, por tha se politikat që promovojnë socialistët demokratikë – si kujdesi shëndetësor falas dhe barazia ekonomike – nuk janë ekstreme.

Ndërkohë, republikanët jane inkurajuar nga ngritja e socializmit demokratik – për një arsye shumë të ndryshme. Ata kane kapur atë që ata e konsiderojne si një hedhje majtas nga Demokratët që parashikojne se do të tjetërsojnë votuesit këtë vjeshtë dhe në garën presidenciale të vitit 2020.

Komiteti Kombetar Republikan veren me entuziazem se plani i Sanders për të ofruar kujdes shëndetësor të sponsorizuar nga qeveria për të gjithë amerikanët nuk kishte bashkë sponsor në 2013. Sot, më shumë se një e treta e Senatit Demokrat dhe dy të tretat e Demokratëve të Dhomave kanë nënshkruar propozimin, i cilisipas një vlerësimi mund ti kushtojë taksapaguesve deri ne 32 trilionë dollarë.

Bashkë-sponsorët përfshijnë perspektivat presidenciale të vitit 2020 si senatorja e Massachusetts Elizabeth Warren, senatori i New Jersey Cory Booker, senatori i Nju Jorkut, Kirsten Gillibrand dhe senatorja e Kalifornisë, Kamala Harris.

Zëdhënësit konfirmuan se asnjë senator nuk e konsideron veten socialist demokratik, por nuk bëjne asnjë përpjekje për tu distancuar nga prioritetet e lëvizjes.

Shumica e mbështesin shtysën për të shfuqizuar ICE,qe aplikon ligjet mbi imigracionin dhe ka drejtuar shtysen e fundit të administratës së Trump për të ndarë familjet emigrante në kufirin Amerike-Meksikë.

Nga grupi, vetëm Booker nuk ka bërë thirrje që ICE të shfuqizohet, zëvendësohet ose të ribehet. Megjithatë, zyra e Booker vëren se ai është ndër pak senatorët që mbështesin një plan për të garantuar vende pune të mbështetura nga qeveria për të papunet e rritur në komunitetet me papunësi të lartë në të gjithë Amerikën.

“Gjysma e votuesve tashmë mendojnë se Partia Demokratike është shumë ekstreme, kështu që përqafimi i politikave socialiste si asistenca shëndetësore e administruar nga qeveria, nje program i vendeve të punës te garantuar dhe kufijtë e hapur do t’i bëjnë demokratët më shumë jashtë botes”, tha Runa Romney McDaniel, kryetare e RNC.

Despite Ocasio-Cortez’s recent success, most DSA-endorsed candidates have struggled.

Pavarësisht suksesit të fundit të Ocasio-Cortez, shumica e kandidatëve të mbështetur nga DSA jane mundur.

Gayle McLaughlin përfundoi i teti në primariet Demokratike të muajit të kaluar për t’u bërë leitnant guvernator i Kalifornisë, duke fituar vetëm 4 përqind të votave. Të tre kandidatët e aprovuar për Këshillin e Qarkut Montgomery të Marylandit humbën gjithashtu muajin e kaluar. Dhe Ryan Fenwick doli jashte nga 58 pikët në garen e tij për t’u bërë kryetar i bashkisë së Louisville, Kentucky.

Ringelstein, një 32 vjeçar,neofit politik, pritet të luftojë në fushatën e tij për të çrrënjosur Sen.e Maine,Angus King, një i pavarur që bashkohet me demokratët. Ai po refuzon të pranojë donacione nga lobistë apo komitete të aksioneve politike të korporatave, gjë që ka shkaktuar nje frenim ne mbledhjen e fondeve . Në fund të qershorit, fushata e King raportoi 2.4 milion dollarë në dorë ndersa Ringelstein kishte vetëm 23.000 dollarë.

Ai ka prekur në lëvizjen kombëtare progresive të partisë dhe kapitullin e Maines se jugut të DSA për llojin e mbështetjes popullore që ushqeu fitoren e Ocasio-Cortez. Siç ka bere pothuajse çdo muaj këtë vit, Ringelstein ka marre pjese ne takimin mujor të grupit në bashkine e qytetit Portland, të hënën e kaluar.

More than 60 people packed into the room. The group’s chairman, 25-year-old union organizer Meg Reilly, wore a t-shirt featuring three roses.

Më shumë se 60 vetë u futën në dhomë. Kryetari i grupit, organizatori sindakal 25-vjeçarja Meg Reilly, mbante te veshur një t-shirt me tre trëndafila.

Ajo ka pershendetur sezonin e fundit të ekipit te softball të “shokëve” para se të hynte në një axhendë që prekte legjislacionin mbi ndryshimet klimatike, një program per te  ndarë librin “për të çuar më tej arsimin tuaj socialist” dhe një program shkëmbimi që lejon anëtarët e komunitetit të shkëmbejnë favore si riparimi i bizhuterive,turnin e kafsheve shtepiake ose duke gatuar.

Afer përfundimit të tubimit prej dy orësh, Ringelstein formalisht falënderoi grupin për “qëndrimin krah për krah me ne gjatë gjithë kësaj fushate”.

“Ne mund të fitojme një vend të Senatit Amerikan!” tha ai. “Dua ta them kete pa pushim.Ne mund të fitojmë një vend të Senatit amerikan! Pra,le ta bëjmë këtë.”

Veritas.com.al/