Marsi është bere më i populluar të hënën. Ne 2:56 pasdite ET, NASA konfirmoi se anija e saj hapësinore InSight preku në mënyrë të sigurt në sipërfaqen e Marsit.

“Anija jonë hapësinore @ NASAInSight beri #uljen ne Mars!” agjencia hapësinore shkroi në Twitter.

 TV i NASA-s paraqiti ‘live’ mbulimin drejtpërdrejt të uljes.

Menjëherë pas prekjes, landeri transmetoi një imazh të sipërfaqes së Marsit. Mesazhet e dërguara nga landeri konfirmuan se të gjitha sistemet e anijes po funksiononin “nominalisht” pak pas uljes së saj.

“Shtëpia e saj e re është Elysium Planitia, një rajon i qetë dhe i sheshte ne te cilën është vendosur për të studiuar valët sizmike dhe ngrohjen e thellë nën sipërfaqen e Planetit të Kuq për një mision të planifikuar dyvjeçar”, tweetoi NASA.

Zbarkimi i së hënës pasdite u parapri nga një sërë manovrash të ndërlikuara, ndërsa InSight bëri rrugën e saj përmes atmosferës së Marsit. Kur InSight hyri në kolizion me atmosferën e sipërme të Marsit, po lëvizte me shpejtësi më të madhe se 12,000 mph.

“Landeri ynë @NASAInSight duhet të ndjekë me sukses mijëra hapa në mënyrë që të udhëtojë nga maja e atmosferës se Marsit në sipërfaqen e Planetit të Kuq”, njoftoi NASA në Twitter.

Fërkimi pasi Insight udhëtoi nëpër atmosferë krijoi nxehtësi të fortë, por mburoja e nxehtësisë e anijes lejoi që landeri të përballonte temperaturat deri në 2800 gradë Fahrenheit.

Për shkak se atmosfera e Marsit është kaq e hollë, ajo bëri pak për të ngadalësuar zbritjen e InSight. Anija u ngadalësua duke përdorur një parashutë gjigande dhe fuqinë e elikes se saj. Lockheed Martin punoi me inxhinierët e NASA-s për të siguruar që anija kozmike të përballonte stresin e hyrjes dhe të zbritjes.

InSight është shkurt për Explorim te brendshëm duke përdorur Hetimet Sizmike, Gjeodezi dhe Transportin e Ngrohjes. Tërësia e misionit të artizanatit do të zhvillohet në Elysium Planitia, fushë e gjerë ekuatoriale ku landeri do të zbresë.

“Qëllimi i InSight është të studiojë brendësinë e Marsit dhe të marrë shenjat vitale të planetit, impulsin dhe temperaturën e saj”, sipas NASA-s. “Për të parë thellë në Mars, landeri duhet të jetë në një vend ku mund të qëndrojë akoma dhe i qetë për tërë misionin e tij. Kjo është arsyeja pse shkencëtarët zgjodhën Elysium Planitia si shtëpi të InSight. ”

Ndërsa panelet diellore të landerit do të vendosen menjëherë pas uljes, do të duhen dy deri tre muaj për krahun robotik të InSight për të vendosur në mënyrë të sigurt listën e plotë të instrumenteve, duke përfshirë një sizmometer dhe një sondë të nxehtësisë. Gjatë kësaj kohe, shkencëtarët e NASA-s do të dokumentojnë terrenin përreth, duke përdorur kamerat dhe një sërë sensorësh.

“Ne kemi studiuar Marsin nga orbita dhe nga sipërfaqja që nga viti 1965, duke mësuar rreth motit, atmosferës, gjeologjisë dhe kimisë së sipërfaqes”,Lori Glaze, drejtor i Departamentit të Shkencave Planetare në Drejtorinë e Misionit të Shkencës të NASA-s,tha ne nje deklaratë shtypi. “Tani ne me ne fund do të eksplorojmë brenda Marsit dhe do të thellojmë të kuptuarit tonë të fqinjëve tanë tokësorë ndërsa NASA përgatitet të dërgojë eksplorues njerëzorë më thellë në sistemin diellor”.

Veritas.com.al/