MATTHEW BOYLE

Një sondazh i ri i publikuar këtë fundjavë tregon se Presidenti Donald Trump, presidenti aktual i GOP, ka marrë udhëheqjen kombëtare dhe shtetet në fushëbetejën ndaj konkurrentit te tij Demokrat, ish-zëvendes Presidentit Joe Biden.

Sondazhi, nga Instituti i Demokracisë i porositur nga gazeta Sunday Express, tregon se Trump kryeson Bidenin 48 me 46 përqind. Për më tepër, Trump ka hapur një epërsi më të madhe sipas këtij sondazhi në shtetet thelbësore të betejës, që do të thotë se presidenti sipas vlerësimeve të këtij sondazhi aktualisht është parashikuar të fitojë 309 vota elektorale – më shumë sesa ai fitoi në 2016.

Në përgjithësi, ky sondazh e ka Trumpin në shkallë vendi 48 për qind ndaj 46 për qind të Biden dhe me gjashtë përqind të pavendosur. Midis votuesve të bardhë, Trump udhëheq 53 për qind me 46 përqind. Trump është çuditërisht i fortë me votuesit e zinj me 20 për qind në këtë sondazh — ai mori rreth tetë përqind të votave të zezakeve në vitin 2016 — ndërsa ky sondazh e ka Biden me 77 përqind. Votuesit spanjolle në këtë sondazh votojnë për Biden 51 me 38 për qind, që do të përfaqësonte gjithashtu një rritje për presidentin mbi performancën e tij në vitin 2016 me Hispaniket.

“Kryesorja, Presidenti Trump ka një epërsi prej 48 përqind ndaj 43 për qind në shtetet e  lëkundura Florida, Iowa, Michigan, Minnesota, Pennsylvania dhe Wisconsin të cilat do ta vendosnin përsëri në Shtëpinë e Bardhë me një kolegj elektoral prej 309 nga 229 të Bidenit,” David Maddox, redaktori politik për Sunday Express, shkroi rreth kesaj për anketën e gazetës së tij.

Sondazhi ka Trump qe udhëheq në Florida 47 me 45 përqind, duke kryesuar në Minesota 46 përqind me 45 për qind, dhe në New Hampshire 46 përqind me 43 përqind. “Sondazhi sugjeron që zoti Trump po shfaqet si drejtuesi i garës për shkak të një besimi se ai është më i miri në trajtimin e ekonomisë,” shkroi Maddox. “Me një të tretën e votuesve që e vendosin ekonominë si çështjen kryesore të zgjedhjeve dhe 66 përqind qe mendojnë se ekonomia po rritet prapë pas koronavirusit,votuesit besojnë se Trump është më i mirë për ekonominë me 57 për qind ndaj 43 përqind.”

Kur bëhet fjalë për kolegjin zgjedhor, ky sondazh argumenton se Trump do të zgjidhet në Minesota dhe New Hampshire por që Biden do të merrte Wisconsin.

Drejtori i Institutit për Demokraci, Patrick Basham citohet të ketë thënë se të dhënat e anketës tregojnë se fushata e Biden mund të ketë “arritur maksimumin e saj “.

“Megjithëse Biden mbetet në një garë konkurruese me Donald Trump, dhe mund ta bëjë këtë deri në ditën e zgjedhjeve, mbështetja e tij nuk po rritet”, tha Basham. “Dhe, me sa duket, pothuajse të gjitha çështjet që kanë më shumë rëndësi për votuesit po priren në favor të Presidentit Trump. Më shumë amerikanë janë të shqetësuar për ekonominë dhe ruajtjen e punes së tanishme, ose gjetjen e një pune të re. Ata nuk e fajësojnë veçanërisht Trump për tkurrjen ekonomike të shkaktuar nga bllokimi dhe ata mendojnë se ai do të bëjë një punë më të mirë për të drejtuar anijen ekonomike sesa Biden. ”

Ndërsa Breitbart News ka raportuar më parë për këto anketime të Institutit te Demokracise, Basham është duke u përpjekur të marrë kurbën e tendencave të anketuesve të tjerë – shumica e të cilëve tregojnë se Biden po fiton tani, edhe pse po gjejnë një garë shtrënguese – duke identifikuar atë që ai e quan votuesi “I trembur” i Trump. Kjo e ashtuquajtur “shumicë e heshtur” është ajo që presidenti po e anon të jete atje për të fituar zgjedhjet, ashtu sic ishte atje për të në vitin 2016.

Në fakt, sondazhi i fundit i Institutit për Demokraci të Basham zbuloi se përqindja e votuesve “të ndrojtur” të Trump është rritur nga 66 për qind në sondazhin e tij të fundit muajin e kaluar në 71 përqind tani – pjesë e pse Trump ka marrë drejtimin. Sidoqoftë, ky sondazh gjurmon edhe me sondazhe të tjera në tregimin e një hendeku të madh entuziast midis Trump dhe Biden kur bëhet fjalë për mbështetësit e tyre. Ky sondazh tregon se 79 për qind e mbështetësve të Trump janë entuziastë për të votuar për të ndërsa vetëm 41 përqind e mbështetësve të Biden janë entuziastë për të votuar për të. Vetëm katër përqind e mbështetësve të Trump thonë se mund të ndryshojnë votën e tyre, por 10 për qind e votuesve të Biden thonë se mund ta ndryshojnë.

Gjithashtu, shqetësimet për rënien konjitive të Bidenit janë në rritje duke bërë që shumë njerëz të thonë se mund të mos votojnë për të sepse ata janë të shqetësuar për aftësitë e tij dhe mundësinë për të udhëhequr nëse ai fiton zgjedhjet.

“Shqetësimet që Z. Biden mund të vuajë nga faza e hershme e dementias gjithashtu po rritin gjithnjë e më shumë shanset e Donald Trump për fitore në zgjedhjet Presidenciale, ka zbuluar një sondazh i ri,” shkroi Maddox. “Sipas sondazhit të këtij muaji 58 përqind besojnë se zoti Biden po vuan nga një rënie në krahasim me 55 përqind muajin e kaluar. Më shqetësuese për ish zëvendes Presidentin dhe senatorin, është se 48 përqind kanë më pak të ngjarë të votojnë për të në krahasim me 40 përqind një muaj më parë. ”

Ndërsa pandemia vazhdon të sulmojë Trumpin, një pjesë e arsyes së rritjes së tij të fundit është se ndërsa shqetësimet për koronavirusin zvogëlohen vëmendja është zhvendosur në publik nga frika e virusit tek kush mund të ngrejë më së miri ringjalljen ekonomike të vendit.

“Sondazhi sugjeron që zoti Trump po shfaqet si drejtuesi i garës për shkak të një besimi që ai është më i miri në trajtimin e ekonomisë,” shkroi Maddox. “Me një të tretën e votuesve që e vendosin ekonominë si çështjen kryesore të zgjedhjeve dhe 66 përqind mendojnë se ekonomia po kërcen pas koronavirusit, votuesit besojnë se Trump është më i mirë për ekonominë me 57 për qind ndaj 43 për qind.”

Por votuesit e përgjithshëm nuk e pranojnë mënyrën sesi Trump e ka trajtuar pandeminë, diçka që mund ta godase nëse kthehet përsëri në vjeshtë. Thënë kjo, një shumicë dërrmuese e mbështesin Trump-in dhe kundërshtojnë Bidenin-kur bëhet fjalë për rihapjen e shkollave në vjeshtë.

“E vetmja çështje që vazhdon të shqetësojë Presidentin Trump është trajtimi i tij i krizës së koronavirusit”, shkroi Maddox. “Sipas sondazhit, një në pesë amerikanë e shohin atë si çështjen kryesore të zgjedhjeve duke e vendosur atë me arsimimin dhe prapa ekonomisë. Sidoqoftë, 49 për qind nuk aprovojnë trajtimin e krizës së Presidentit Trump ndërsa vetëm 41 për qind e aprovojnë. Sidoqoftë, 64 për qind mbështesin thirrjet e zotit Trump që shkollat të rihapin së shpejti pas krizës. ”

VERITAS.COM.AL