(FOTO: Liu Xiaobo dhe e shoqja, Liu Xia, në vitin 2002)/

Lauranti i Nobelist për Paqen, Liu Xiaobo, që ishte edhe disidenti më i spikatur i Kinës, avokat  për të drejtat e njeriut dhe demokracinë, vdiq në moshën 612 vjeç.

Aktivisti i të drejtave të njeriut ka qenë prej 11 vjetësh i burgosur me akuzën ‘për përmbysjen’ e pushtetit, por u dërgua nga burgu në spital i rënduar me kancerin e mëlçisë.

Zoti Liu ishte shpallur kriminel nga autoritetet.

Komiteti i Nobelit tha se qeveria e Kinës ‘mban një përgjegjësi të rëndë” për vdekjen e tij.

Edhe kur nuk ishte burgosur akoma, ai ishte trajtuar egërsisht; ndërsa e shoqja është vënë prej kohësh në arrest shtëpie.

Veritas.com.al/