Nga: SIMON KENT/

Grupet vullnetare kanë filluar të punojnë në Wuhanin e goditur nga virusi, në Kinë, dhe kanë shpëtuar më shumë se 200 kafshë të mbetura vetëm në shtëpi nga pronarë që nuk arritën të ktheheshin para mbylljes së qytetit në 23 Janar.

Hashtagu “shpëto kafshët shtëpiake të lëna pas në Wuhan” u bë termi i tretë më i klikuar në platformën Weibo të ngjashme me Twitter të hënën.

Ai tërhoqi miliona shikime nga ata që nuk mund të ktheheshin në qytet, ku besohet se virusi ka origjinën, dhe të tjerëve të gatshëm t’i ndihmojnë ata të shpëtojnë kafshët e tyre nga vdekja nga uria në apartamentet e mbyllura.

“Ju lutem më ndihmoni të ushqej macen time”, një përdorues postoi në 30 Janar.

Të hënën, ai përdori hashtagun për të postuar lajmin e lumtur që kishte gjetur një “djalë të ri” që kishte pranuar të shkonte dhe të ushqente macen e tij Maomao.

“Në një video chat, mbasi burri hapi derën Maomao mjaulliu aq mjerisht, se askush nuk ka qenë në shtëpi për më shumë se një duzinë ditësh …” tha ai.

Më shumë se 2,000 njerëz gjithashtu u bashkuan me një grup të krijuar nga Shoqata e Mbrojtjes së Kafshëve të Vogla te Wuhan në aplikacionin chat Kinez për të kërkuar “njerëz me zemër të mirë” të gatshëm për të ushqyer kafshët shtëpiake të mbetura pas nga pronarët qe kane ikur ose ata që thjesht nuk ishin në gjendje të ktheheshin.

VERITAS.COM.AL/

A woman wears a mask while walking a do in Wuhan, Hubei province, China. Health officials have stepped up efforts to contain the spread of the pneumonia-like disease which medicals experts confirmed can be passed from human to human. (Photo by Getty Images)

The China Daily/Asia News Network reports not all residents are as keen to help as others in a city that has now become the ground zero of the coronavirus outbreak.

“If we didn’t offer help, the dogs and cats would have decomposed at home before their owners returned, ” Du Fan, president of the Wuhan Small Animal Protection Association, was quoted as saying by Red Star News.

“It’s our responsibility to help the animals.”

In some residential communities where coronavirus patients have been found, those checking on animals were refused entry out of fear of spreading the disease.

“We understand why they rejected us, ” Du said. “But we feel sad and helpless.”

More than 700 families have asked the association for help. It estimated that the city had at least 600,000 to 800,000 pet cats and dogs.

The drive to save pets comes after multiple Chinese media reports said apartment complexes had banned pets to stop the spread of the virus, as well as unverified reports that people had thrown animals to their deaths for similar reasons.

While the coronavirus is believed to have crossed over from animals to humans at a Wuhan market known for selling live wildlife, the World Health Organization has said on its Weibo account there is “no evidence that dogs, cats and other pets can catch the novel coronavirus.”

China is home to a growing population of pet owners, with pet-related spending in China reaching 170.8 billion yuan ($23.7 billion) in 2018, according to a report by Pet Fair Asia and pet website Goumin.com.

AFP contributed to this report