BRUKSEL (AP) – Britania dhe Bashkimi Evropian thanë të enjten se ata kanë arritur një marrëveshje të përvijimit të Brexit pas ditëve të bisedimeve intensive sy më sy – megjithëse ajo ende duhet të aprovohet zyrtarisht nga blloku dhe të ratifikohet nga Parlamentet Evropian dhe M.B.

Disa orë para një samiti të të gjithë 28 liderëve kombëtarë të BE-së, Presidenti i Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker në Twitter ka thënë: “Ne e arritem një! Eshtë një marrëveshje e drejtë dhe e ekuilibruar për BE dhe Mbretërinë e Bashkuar dhe është dëshmi për angazhimin tonë për të gjetur zgjidhje. ”

Kryeministri britanik Boris Johnson tweetoi se të dy palët kishin arritur një “marrëveshje të re të madhe” dhe u kërkoi ligjvënësve britanikë që ta ratifikonin atë në një seancë të veçantë të shtunën.

Menjëherë komplikimi i çështjeve ishin aleatët e qeverisë së Irlandës Veriore të Johnson, që  nuk humbën asnjë minutë për të thënë se ata nuk mund të mbështesin marrëveshjen e skicuar për shkak të dispozitave për kufirin Irlandez.

Johnson ka nevojë për të gjithë mbështetjen që mund të marrë për të shtyrë çdo lloj marrëveshje përvec një Parlamenti thellësisht të ndarë dhe me siguri do të temperojë jubilimin në samitin e BE. Parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar tashmë ka kundërshtuar një marrëveshje të mëparshme tre herë.

Negociatorët teknikë u përpoqën gjatë për të bëre rregullimet në imtësi mbi rregulloret e taksave të doganave dhe shitjeve që do të duhet të menaxhojnë tregtinë e mallrave midis Irlandës Veriore dhe Irlandës – ku M.B dhe BE ndajnë kufirin e tyre të vetëm tokësor.

Pas muajsh të zymtë për procesin e ngecur të Brexit, liderët evropianë janë shprehur optimistë këtë javë. Presidenti francez Emmanuel Macron tha të mërkurën se “Unë dua të besoj se një marrëveshje është duke u përfunduar”, ndërsa Kancelarja gjermane Angela Merkel tha se negociatat ishin “në shtrirjen e fundit”.

Ato u provuan pikërisht të enjten.

Pas lajmeve, paundi arriti një lartësi maksimale ne këto pesë muaj mbi dollarin amerikan.

Johnson – i cili mori detyrën në korrik duke premtuar se Britania do të largohej përfundimisht nga BE më 31 tetor, për sa mundet – Brexitin e krahasoi me ngjitjen në Malin Everest.

Ai do të duhet të ngjitet edhe më shumë për të marrë Partinë Unioniste Demokratike të Irlandës Veriore në bord. Kreu i DUP-it, Arlene Foster dhe shefi parlamentar i partisë Nigel Dodds thanë se “nuk mund të mbështesin atë që u sugjerohet mbi çështjen e doganave dhe te konsensit”, duke iu referuar një fjale që autoritetet Irlandeze të Veriut mund të kenë në zhvillimet e ardhshme.

Partia tha se pozicioni ishte i pandryshuar pas njoftimit të marrëveshjes së përkohshme.

Si dispozitat doganore edhe ato mbi konsensusin janë thelbësore për të garantuar një kufi të hapur midis Irlandës Veriore të M.B-së dhe Irlandës anëtare të BE-së – pengesa kryesore për një marrëveshje të Brexit.

Veritas.com.al/

___