Një gjeneral i lartë amerikan të Mërkurën tha se ai supozon se Kim Jong Un është ende “nën kontrollin e plotë” të forcave bërthamore dhe ushtarake të Koresë së Veriut, mes raporteve që udhëheqësi i regjimit po përballet me çështje serioze shëndetësore.

Nënkryetari i Shefave të Përgjithshëm të Shtabit, Gjenerali John Hyten tha se ai nuk ka asnjë arsye të mos supozojë se Kim Jong Un është ende nën kontrollin e vendit.

“Unë supozoj se Kim Jong Un është ende nën kontrollin e plotë të forcës bërthamore Koreane dhe forcave ushtarake Koreane,” u tha Hyten gazetarëve të mërkurën, duke përmendur se Pentagoni nuk ka marrë ndonjë inteligjencë për të sugjeruar ndryshe.

Komentet e Hyten vijnë pas raportimeve që Kim ishte në gjendje të dobët shëndetësore pas një procedure kardiovaskulare.

Ndërsa gjendja e tij është e paqartë, një burim i mirë-zbulimit i mbrojtjes i tha Fox News të martën se qeveria e Sh.B.A ka plane të gjera në zhvillim e sipër kur Kim përfundimisht të jetë zhdukur, duke marrë parasysh të gjitha ndërlikimet që mund të lindin nga vdekja e tij eventuale.

Zyrtari përshkroi mundësinë e një krize të madhe humanitare brenda Koresë së Veriut që mund të përfshijë miliona njerëz që përballen me urinë dhe një eksod masiv të refugjatëve të Koresë së Veriut në Kinë. Burime të inteligjencës i thanë Fox News se një pjesë e planit do të ishte që të mbështeteshin shumë në Kinë për të hyrë në ndihmë dhe për të ndihmuar në menaxhimin e situatës në terren brenda Koresë së Veriut, pjesërisht për shkak të afërsisë së Kinës dhe pjesërisht për shkak të sfidave logjistike të SH.B.A.-së që ofrojnë ndihmë humanitare.

VERITAS.COM.AL