Nga: Radu-Sorin Marinas 

BUKURESHT (Reuters) – Kryeministri centrist i Rumanisë, Ludoviç Orban fitoi një votim parlamentar të besimit me një diferencë të madhe siç pritej të Shtunën, me të gjitha partitë që kërkuan ti japin fund një ngërçi politik dhe të përqendrohen në rimëkëmbjen në përhapjen e koronavirusit.

Të Shtunën, Presidenti Klaus Iohannis shpalli një gjendje të jashtëzakonshme nga e hëna, duke hapur derën për më shumë ndihma qeveritare për të luftuar sëmundjen.

“Kjo gjendje e emergjencës do të bëjë të mundur caktimin e burimeve të reja të rëndësishme për të luftuar krizën,” tha Iohannis. “Qeveria do të ndajë më shumë fonde për …. kujdesin shëndetësor, ilaçe, pajisje”, tha ai, duke shtuar se masa gjithashtu pret përmes shiritin e kuq për blerjet e qeverisë.

Ligjvënësit rrëzuan qeverinë e minorancës Liberale të Orbanit në fillim të muajit të kaluar, por ai ka vazhduar drejtimin e vendit mbi një bazë të përkohshme me pushtete të kufizuara. Iohannis i kërkoi Kryeministrit të përkohshëm të formonte një qeveri të Premten.

Orban dhe ministrat e tij të kabinetit u vetë izoluan për dy javë të Premten, pasi hynë në kontakt me një ligjvënës të infektuar nga koronavirusi. Vendi ka regjistruar 102 raste të sëmundjes deri më tani, por nuk ka vdekje.

“Kanë qenë 286 vota për qeverinë nga 309 vota të hedhura dhe 23 deputetë votuan kundër tij,” tha një deputet i partisë qeverisëse për Reuters për votimin e së Shtunës.

Që nga votimi kundër qeverisë së Orban në shkurt, partitë rivale janë duke bërë lojera për pozicionin para zgjedhjeve vendore dhe parlamentit në qershor dhe nëntor, përkatësisht.

Por fillimi i koronavirusit nënkupton që emërimi i Orban kaloi me lehtësi në parlament – duke rikthyer fuqitë e plota për qeverinë e tij për të luftuar përhapjen.

“Partia jonë ka marrë përgjegjësinë e plotë në këto periudha të vështira, dhe tani, me një qeveri me pushtet të plotë, jam i bindur se do të arrijmë të menaxhojmë koronavirusin më me vendosmëri,” tha Orban në një fjalim online.

Të Shtunën, Rumania rriti kufizimet për publikun, duke ndaluar aktivitetet kulturore, shkencore, fetare që përfshijnë më shumë se 50 njerëz në një hapësirë të mbyllur, nga 100 që ishte për momentin.

Veritas.com.al