Kryeministri hungarez Viktor Orbán ka nisur fushatën e partisë së tij për zgjedhjet e Parlamentit Evropian, duke përshkruar garën e ardhshme si një përplasje të gjerë në kontinent midis rebeleve pro-kufijve, pro-sovranitetit dhe forcave globaliste të kufijve të hapur.

Udhëheqësi i Fidesz tha se zgjedhjet e majit – në të cilat Mbretëria e Bashkuar mund të duhet të marrë pjesë pavarësisht votimit për Brexit pothuajse tre vjet më parë, për shkak të përpjekjeve të përsëritura të Kryeministres Theresa May për ta vonuar atë – do të ishte një rast ku “Evropa do të zgjedhë të ardhmen e saj” .

“A do të mbesë Evropa Evropiane apo do t’i hapim rrugën masave që vijnë nga kultura të tjera?” Pyeti ai.

“[Ne] Do të vendosim nëse e mbrojmë kulturën tonë të krishterë evropiane apo ti japim rrugë multikulturalizmit”.

Ky vendim do të marrë formën e një zgjedhjeje relativisht të drejtë në të gjitha vendet anëtare të BE, sipas mendimit të kryeministrit Orbán, duke rënë “midis drejtuesve të BE nga partitë pro-emigracionit ose nga ata që kundërshtojnë emigracionin”.

Udhëheqësi hungarez e ka bërë shumë të qartë se nga cila anë e barrikadës është ulur, duke bërë përpjekje për të ndërtuar ura me zëvendëskryeministrin populist italian dhe ministrin e Brendshëm Matteo Salvini, partia League e të cilit (Lega) mund të bëhet më e madhja në Parlamentin Europian nëse sondazhi aktual rezulton i sakte.

Ndërsa Kryeministri Orbán ende duket i gatshëm të mbështesë një ndarje të pastër me BE-në, siç shpresojnë disa nga admiruesit e tij të Brexiteer, ai ka adoptuar një pozicion gjithnjë e më kritik ndaj bllokut përpara zgjedhjeve, duke e bërë të qartë se ai i sheh ata si një shans për të nxitur për reforma shumë të nevojshme.

“Hungarezët, të cilët kanë mbrojtur Evropën për një mijëra vjet, e duan BE, por ne jemi të ngopur me mënyrën se si gjërat po shkojnë në Bruksel”, tha ai.

“Ne nuk jemi të gatshëm të bëjmë atë që Brukseli dikton nëse kjo nuk është e mirë për hungarezët”.

Për këtë qëllim, ai parashtroi një plan shtatë pikash për ndryshimin, që ai shpreson se një Parlament evropian i ri populist-konservator mund të ndihmojë të realizoje nëse një ndryshim elektoral arrihet:

  1. Menaxhimi i emigracionit duhet të hiqet nga burokratët e Brukselit dhe t’i kthehet qeverive kombëtare.
  2. Ne duhet të themi qartë se asnjë vendi nuk do ti kërkohet të pranoje emigrantë kundër vullnetit të tij.
  3. Askush nuk duhet të pranohet në Evropë pa identifikim të vlefshem dhe pa dokumente.
  4. Ne duhet të heqim kartat e parapaguara të emigrantëve dhe vizën emigrante.
  5. Brukseli nuk duhet t’u japë më shumë fonde OJQ-ve të financuara nga George Soros
  6. Në Evropë, askush nuk duhet të diskriminohet, sepse deklarohen të Krishterë
  7. Se ata që kanë të drejtë të vendosin, jo vetëm Parlamenti Europian dhe Këshilli Europian,te vendosin që udhëheqësit që kundërshtojnë emigracionin te drejtojnë institucionet e BE.

Zgjedhjet e Parlamentit Evropian do të zhvillohen nga e enjtja, 23 maj, deri të dielën, 26 maj.

Veritas.com.al/