( Orban në PE ditën e mërkurë)/

Parlamenti Europian ka votuar që të vazhdojë ndëshkimin disiplinor të paprecedent kundër Hungarisë mbi të çarën e supozuar të vlerave të bërthamës së BE.

Qeveria e kryeministrit Viktor Orban është akuzuar për sulme mbi median, mbi minoritetet dhe mbi shtetin ligjor- akuza që ai i mohoi.

Anëtarët e Parlamentit Europian votuan 448 me 197, duke fituar kështu dy të tretat e kërkuar për të nisur procedurat.

Në qoftë se kjo aprovohet nga liderët e shteteve, Hungaria do të përballet me dënime disiplinore.

Vota e të mërkurës është hera e parë kur Parlamenti Europian ndërmerr veprime të tilla kundër një shteti anëtar sipas ligjeve të BE.

Masat mund të përfshijnë anulimin e të drejtës të Hungarisë në Europë ose sanksione të tjera.

Zoti foli të Martën në Parlament ku mbrojti vendin e tij, duke e quajtur këtë si kërcënim për censurë si një formë ‘shantazhi’ që fyen Hungarinë.

Ai pohoi se raporti i Parlamentarit holandez, Judith Sargentini është një “abuzim me pushtetin “, dhe përfshin “keqprezantim serioz të fakteve”.

Veritas.com.al/