Republikanët kanë siguruar numrat e nevojshëm për të siguruar që i nominuari i Gjykatës Supreme të Presidentit Donald Trump të përballet me një votim konfirmimi në Senat.

Senatori Mitt Romney nga Utah i ka dhënë partisë 51 mbështetësit e nevojshëm për të ecur përpara me votimin e kandidatit të zoti Trump për të zëvendësuar Ruth Bader Ginsburg, e cili vdiq të Premten.

Lëvizja siguron një betejë të hidhur politike.

Demokratët argumentuan se nuk duhet të ketë konfirmim në një vit zgjedhjesh, siç është ky.

Presidenti Trump thotë se do të shpallë të nominuarin e tij të Shtunën.

Gjyqtarët e Gjykatës së Lartë emërohen ‘në stol’ nga presidenti i SHBA, por duhet të miratohen nga Senati.

Me vdekjen e gjykatëses Ginsburg, një person i fortë liberal, zotit Trump i është dhënë shansi të çimentojë një prirje ideologjike të gjykatës nëntë anëtarëshe duke e zëvendësuar atë me një konservatore.

Udhëheqësi i shumicës së Senatit, Mitch McConnell, është zotuar të mbajë një votim konfirmimi përpara zgjedhjeve në nëntor, por një pikëpyetje kishte varur gjatë gjithë javës nëse republikanët në dhomë do ta mbështesnin atë.

Megjithëse ata mbajnë një shumicë të pakët me 53 vende, dy senatorë centristë – Susan Collins nga Maine dhe Lisa Murkowski nga Alaska – thanë se ishin skeptikë për të konfirmuar një emërim gjyqësor të përjetshëm në një vit zgjedhjesh.

Zoti Romney, një kritik i Trump, u pa si një mbrojtës i mundshëm.

Sidoqoftë, në një deklaratë të lëshuar të Martën, ai tha se do t’i jepte të dëgjuarit të emëruarit të zotit Trump, duke përmendur “precedentin historik”.

“Vendimi im në lidhje me një emërim të Gjykatës së Lartë nuk është rezultat i një prove subjektive të ‘drejtësisë’ e cila, ashtu si bukuria, është në syrin e shikuesit,” tha ai.

“Ajo bazohet në drejtësinë e pandryshueshme të ndjekjes së ligjit, i cili në këtë rast është Kushtetuta dhe precedenti. Precedenti historik i emërimeve të vitit zgjedhor është që Senati përgjithësisht nuk konfirmon të nominuarin e një partie kundërshtare, por konfirmon një emërues të vet ”

VERITAS.COM.AL