Prokuroria e Tiranës ka firmosur 38 urdhra-ndalimi për pasojat e tërmetit, prej të cilave, policia ka ekzekutuar deri në mbrëmjen e së martës 27 prej tyre.

“Dhjetëra ish -zyrtarë të komunave Farkë, Kashar e Vorë, arkitektë e ndërtues janë shoqëruar në polici për pasojat e tërmetit të 26 Nëntorit. Mes tyre janë dy ish – kryetarë të komunës se Farkës dhe Kasharit”.

Dy ish-zyrtarët e pushtetit vendor janë Fatbardh Plaku, ish-kreu i Komunës Farkë dhe Besnik Fuçia, ish-kreu i Komunës Kashar.

Të gjithë të ndaluarit dyshohen se kanë shpërdoruar detyrën dhe kanë falsifikuar dokumentet.

Sipas hetimeve të Prokurorisë së Tiranës, ka rezultuar se në prishjen e objekteve ka ndikuar cilësia e dobët e ndërtimit. Nga verifikimet janë evidentuar ndërhyrje të paligjshme në strukturën e objekteve. Një tjetër shkelje e konstatuar është dhe mungesa e kolaudimit të disa objekteve.

Të gjitha këto shkelje rezultuan pas kontrolleve të dokumentacionit të godinave të prekura nga tërmeti në zonat e Farkës, Kasharit, Vorës, Kombinatit e Liqenit të Thatë.

Një hetim të ngjashëm zhvilloi dhe Prokuroria e Durrësit. Më 14 Dhjetor të vitit të kaluar, u arrestuan 9 persona të cilët u akuzuan për vrasje me dashje, vrasje në rrethana të tjera cilësuese si dhe shpërdorim detyre. Mes të ndaluarve kishte zyrtarë të pushtetit vendor si dhe ndërtues.

Të ndaluarit nga policia në Tiranë:

Fatbardh Plaku ish-kreu i Komunës Farkë, Besnik Fuçia, ish-kreu i Komunës Kashar, Luan Beta, ish-kreu i Urbanistikës, Vorë; Stela Maze, arkitekte; Anila Harxhi, arkitekte; Merita Kushi; Bukurije Halili; Ali Dyrmishi; Vjollca Hoxholli; Gerti Çalliku; Jani Ikonomi; Qirjako Gjergo; Naim Shehi; Ermir Çina; Adhurim Qehajaj; Gëzim Shkalla; Pëllumb Fortuzi; Xhevahir Doda; Reis Muça; Hekri Disha; Agim Eski; Faik Fejzo.

VERITAS.COM.AL/