AFP,17 Dhjetor 20190

Paris (AFP) – Dyzet e nëntë gazetarë u vranë në të gjithë botën në vitin 2019, thanë të martën Reporters without Borders(Gazetarët pa Kufi), numri më i ulët i vdekjeve në 16 vjet.

Numri “historikisht i ulet” ne pjesën me te madhe vdiqën duke mbuluar konflikte në Jemen, Siri dhe Afganistan, tha watchdog-u me bazë në Paris, i cili paralajmëroi se “gazetaria mbetet një profesion i rrezikshëm”.

Rreth 80 gazetarë në vit kanë humbur jetën mesatarisht gjatë dy dekadave të fundit, tha organizata, e cila njihet me inicialet e saj franceze RSF.

Por kreu i saj Christophe Deloire paralajmëroi se numri i gazetarëve të vrarë në vendet që supozohet se ishin në paqe ishte akoma alarmant i lartë, me 10 që vdiqën vetëm në Meksikë.

“Amerika Latine, me gjithsej 14 reporterë të vrarë në të gjithë kontinentin, është bërë aq vdekjeprurëse sa Lindja e Mesme,” shtoi ai.

Ndërsa ai tha se rënia e numrit të viktimave në zonat e konfliktit ishte diçka për të festuar, “gjithnjë e më shumë gazetarë po vriten për punën e tyre në vendet demokratike, që është një sfidë e vërtetë për demokracinë.”

Ndërsa më pak gazetarë po vdesin, shumë te tjerë po përfundojnë pas hekurave, sipas RSF.

Rreth 389 ishin arrestuar në vitin 2019, me 12 për qind rritje nga viti i kaluar.

Pothuajse gjysma u burgos në tre vende – Kine, Egjipt dhe Arabi Saudite e cila u fajësua për vrasjen e tmerrshme të kolumnistit Jamal Khashoggi në ambasadën e saj në Stamboll vitin e kaluar.

“Kina, e cila ka intensifikuar shtypjen e saj ndaj pakicës (kryesisht myslimane) Ujgure, mban vetëm një të tretën e gazetarëve të burgosur në botë,” tha RSF.

Ndërkohë, 57 gazetarë po mbahen peng në të gjithë globin, kryesisht në Siri, Jemen, Irak dhe Ukrainë.

“Nuk ka pasur ndonjë lirim të ndjeshëm të pengjeve këtë vit pavarësisht zhvillimeve të mëdha në Siri,” tha RSF, e cila e ka çuar atë të frikësohet për më të keqen për shumë prej atyre që janë rrëmbyer.

Veritas.com.al/