Departamenti i Thesarit i Shteteve të Bashkuara njoftoi se në Ditën Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit, ka sanksionuar disa persona dhe rrjete të korruptuara në Evropë, Afrikë dhe Amerikë Qendrore.

Këtë e bëri të ditur mbrëmë sekretari amerikan i shtetit, Antony Blinken, i cili tha se do të luftojnë korrupsionin.

“Në Ditën Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit, Shtetet e Bashkuara do të vendosin sanksione dhe ndalesa vizash për 11 zyrtarë aktualë dhe ish-zyrtarë të korruptuar. Së bashku, ne mund të luftojmë korrupsionin dhe të promovojmë llogaridhënien dhe qeverisjen e mirë”, ka shkruar Blinken.

Departamenti i Shtetit po cakton individët e mëposhtëm për përfshirjen e tyre në korrupsion të madh:

Carlos Julián Bermeo Casas, ish-prokuror kolumbian, për përfshirje në korrupsion, duke pranuar një ryshfet monetar në këmbim të pengimit të ekstradimit në Shtetet e Bashkuara të një narkotrafikuesi të dyshuar.

Si pjesë e këtij veprimi, janë caktuar edhe bashkëshortja e Bermeos, Nohora Fernanda Giron Cifuentes dhe fëmija i mitur.

Manuel Víctor Martínez Olivet, ish-drejtor i Zonës Shëndetësore Santa Rosa në Guatemalë, për aktivitete korruptive nëpërmjet shpërdorimit të aseteve shtetërore dhe mashtrimeve në lidhje me blerjet e qeverisë.

Si pjesë e këtij aksioni janë caktuar edhe bashkëshortja e Olivet, Yohanna Massiel Duarte Aguliar dhe fëmija i mitur.

Nestor Moncada Lau, këshilltar për sigurinë kombëtare në regjimin e Nikaraguas Ortega-Murillo, për përfshirje në korrupsion duke pranuar ryshfet në këmbim të përdorimit të kontrollit të tij mbi autoritetet tatimore dhe doganore të Nikaraguas për të mundësuar dhe përjetësuar një skemë të mashtrimit të importeve.

Bashkëshortja, Lydia Vargas de Moncada, dhe fëmijët Claudia Vanessa Moncada Solis, Ernesto David Moncada Solis, Allan Roberto Moncada Vargas, Nestor Jose Moncada Vargas dhe Lidia Mercedes Moncada Vargas janë caktuar gjithashtu nën këtë veprim.

Martha Carolina Recinos de Bernal, shefe aktuale e kabinetit në El Salvador, për përfshirje në korrupsion të konsiderueshëm duke keqpërdorur fondet publike për përfitime personale dhe duke marrë pjesë në një skemë të pastrimit të parave.

Në kuadër të këtij aksioni janë caktuar edhe bashkëshorti i saj Efren Arnoldo Bernal Chevez dhe djali i saj gjermani Alfredo Bernal Recinos.

Osiris Luna Meza, Zëvendësministër i Drejtësisë dhe Drejtori i Byrosë së Burgjeve dhe Carlos Amilcar Marroquin Chica, Drejtor i Tejido Social, në El Salvador, për përfshirje në korrupsion duke shpërdoruar fondet publike dhe duke ndërhyrë në proceset publike për përfitime personale.

Princi Yormie Johnson, senator aktual në Liberi, për rolin e tij në korrupsion të rëndësishëm përmes angazhimeve që përfshijnë miliona dollarë në ryshfet dhe skemat e financimit të pagesës për lojë.

Si pjesë e këtij aksioni janë përfshirë edhe bashkëshortja e tij, Ameria Bovidee Johnson dhe fëmija, Blessing Johnson.

Leopoldo Fragoso do Nascimento, ish-kreu i komunikimeve për Presidentin e Angolës dhe Manuel Helder Vieira Dias, “Kopelipa”, ish-gjenerali angolan, për përfshirjen e tyre në korrupsion të konsiderueshëm nëpërmjet përvetësimit dhe shpërdorimit të miliarda dollarëve në fondet shtetërore për përfitim personal.

Si pjesë e këtij veprimi, bashkëshortja e Nascimentos, Amelia Maria Coelho da Cruz Nascimento, dhe bashkëshortja e Dias, Luisa de Fatima Giovetty.

Kujtojmë se dy ditë më parë, SHBA-ja vuri sanksione edhe ndaj biznesmenit nga veriu, Zvonko Veselinoviq dhe grupit te tij.

(Zvonko Veselinoviç, Serb i Kosovës i dyshuar për krim të organizuar e korrupsion)

Kujtojmë se Shtetet e Bashkuara të Amerikës, së fundi kanë vënë sanksione edhe ndaj disa serbëve të Kosovës.

Serbi nga Kosova, Zvonko Veselinoviç bashkë me të vëllain e 10 persona të tjerë kanë hyrë në listën e zezë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, pasi që janë të dyshuar për kryerjen e disa veprave që bien ndesh me ligjin e që kanë të bëjnë me krimin e organizuar e korrupsionin.

Emri i tij është përmendur shpesh kur bëhej fjalë për “të fortit” e pjesës Veriore të Mitrovicës, por së fundi Departamenti Amerikan i Shteteve të Bashkuara doli me një njoftim se këtyre personave u ka ndaluar hyrjen në SHBA.

Përvec Zvonko Veselinoviç, DASH ka njoftuar se ndalesa për të hyrë në SHBA u është vënë edhe Zharko Veselinoviç, të vëllait, pastaj Zhelko Bojiç, Milan Mihajloviç, Sinisha Nedeljkoviç, Radovan Radiç, Milan Radisavleviç, Milojko Radisavleviç, Milan Radojçiç, Marko Rosiç, Radule Steviç, Milivoje Vuloviç.