Konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës nuk është i vetmi që shqetëson autoritetet në mbarë botën. Larg fokusit ka dhe konflikte të tjera, si ai midis Armenisë dhe Azerbajxhanit, i cili konsiderohet i dyti më i rëndësishëm i këtij viti 2023, sipas qendrës analitike të Grupit Ndërkombëtar të Krizave (ICG).

“Nëse lufta në Ukrainë ka pasur një ndikim në krizat në mbarë botën, ndikimi i saj ka qenë veçanërisht i dukshëm në Kaukazin e Jugut”, shpjegon ICG, një organizatë e themeluar në vitin 1995. Siç shpjegojnë ata, “dy vjet pas luftës së tyre të fundit mbi Nagorno-Karabagun, Armenia dhe Azerbajxhani duket se po shkojnë drejt një konfrontimi tjetër”.

 Një luftë e re që do të ishte më e shkurtër, sipas ICG, por jo më pak dramatike se episodi i mëparshëm i luftës i përjetuar në vitin 2020: 6 javë në të cilat vdiqën më shumë se 7000 ushtarë dhe që përfundoi me fitoren e Azerbajxhanit. Që atëherë, Baku ka rritur kapacitetin e saj ushtarak, ndërsa Armenia ka rindërtuar me vështirësi ushtrinë e saj për shkak të mungesës së furnizimeve nga Rusia, veçanërisht që nga ofensiva në Ukrainë.

Sipas informacioneve të ICG-së, “Azerbajxhani është në rritje. Ushtria e saj është disa herë më e madhe se ajo e Armenisë, ajo është e pajisur shumë më mirë dhe mbështetet nga Turqia”. Përveç kësaj, ka përfituar në mënyrë indirekte nga konflikti në Ukrainë, pasi gazi nga vendi është rritur, diçka që e ka “trimëruar” Bakun.

 Nga ana tjetër, qendra analitike kujton se Rusia ka vendosur trupa në rajon pas luftës së vitit 2020, pa mundur të ndalojë shpërthimet e ndryshme të dhunës.

Sipas kësaj OJQ-je, fillimi i luftës me Ukrainën ka ndikuar në negociatat e paqes mes dy vendeve, pasi Moska, historikisht, ka tentuar të udhëheqë përpjekjet për paqe në këtë konflikt mbi Nagorno-Karabakun. Rivendosja e komunikimeve, e ndërprerë në vitet ‘80, besohej se do të hapte rrugën për arritjen e një marrëveshjeje për çështjen e së ardhmes në këtë rajon. Por, pas luftës së vitit 2020, Jerevani hoqi dorë nga kërkesa e tij prej dekadash për status special për Nagorno-Karabakun, megjithëse kërkon të drejta speciale dhe garanci sigurie për armenët që jetojnë atje. Baku, nga ana e saj, argumenton se armenët gëzojnë të gjitha të drejtat, si çdo qytetar tjetër i Azerbajxhanit.