Ministrja e Ekonomisë dhe Financave, Delina Ibrahimaj në një konferencë për mediat ka bërë publike një bilanc në lidhje me ecurinë ekonomike në vend. Ministrja u shpreh se në 3 mujorin e parë të vitit borxhi publik është ulur.

‘Në tremujorin e parë, borxhi ndaj PBB ishte 63.27% të PBB nga 64.58% që ishte në fund të vitit 2022. Sipas strukturës, pesha më e madhe është në borxhin e jashtëm. Këtu dua theksoj dhe peshën e kursit të këmbimit. Borxhi është I identifikuar dhe marrë në euro, kursi eruos ka sjell dhe një rënie të borxhit publik.’- u shpreh Ibrahimaj.

Ministrja Delina Ibrahimaj theksoi se situata e çmimit të hidrokarbureve në vend po shkon drejt normalizimit. Ibrahimaj tha se normalizimi i çmimeve mund të na çojë në shkrirjen e bordit të Transparencës.

‘Bordi i Transparencës është në fuqi. Në bazë të analizës së funksionimit dhe analizës së çmimeve. Bordi në bazë të vendimeve të GJK do të ketë një formë tjetër ligjore për mbylljen e aktivitetit të bordit. Situata e çmimeve në tregun e hidrokarbureve ka ardhur në normalizim. Ka qenë një instrument që ka ndihmuar në mosarritjen dhe në mbajtjen në kontroll të çmimeve të karburanteve. Uroj që çmimet karburanteve të janë normalizuar, me qëllim që të dalim nga regjimi i bordit.’- u shpreh ministrja.

Ministrja theksoi se ka pasur një rritje të punësimit në sektorin e ndërtimit dhe rënie në sektorin e shërbimit.‘Ne kemi pasur një rritje të tatimit mbi fitimin me 22.5%. Tatimi mbi të ardhurat është rritur me 9.5%. kontributet nga sigurimet shoqërore janë rritur me 14.8%. Sektori i prodhimit ka pasur një rritje prej 31%. Kemi pasur rritje të punësimit në sektorin e ndërtimit, prodhimit, ndërsa ulje kemi pasur në sektorin e shërbimit. Kemi pasur rritje në sektorin e tregtisë. Sektori i shërbimeve vijon të zërë peshën më të madhe në punësim. Sa i përket financimit të konsumit dhe pagave, presim që pagat të vijojnë të rriten në fund të 2022 paga mestare shënoi 66 mijë lekë. Presim që në 6 mujorin e dytë të ketë një rritje të ndjeshme. Shifrat e borxhit kanë vijuar të jetë pozitive.’- tha ministrja.