Boris Johnson ju foli dje qytetarëve që ai përfaqëson, duke i paralajmëruar ata për pasojat e dëmshme të kësaj pandemie. Një fjalim që rrezikon të përfundojë në librat shkollorë

Giuseppe Aloisi 

Boris Johnson është një pragmatist. Kryeministri anglez e demonstroi atë edhe një herë dje, kur i foli Mbretërisë se Bashkuar për situatën në lidhje me përhapjen e koronavirusit.

Fraza që po qarkullon në çdo media është kjo: “Shumë familje do të humbasin të dashurit e tyre para kohe”.

Bëhet fjalë për një marrje pozicioni të ankthshëm,që mund të fshehë një pasiguri themelore. Nuk është e qartë se sa britanikë janë prekur tashmë nga infektimi,që për OBSH – vlen të kujtohet – është pandemik. Nuk është e qartë, pra, sa britanikë do të preken nga Covid-19 në të ardhmen e afërt. Dikush, duke ngritur shifrën, flet për 10,000 raste të mundshme. Dhe këto do të ishin ato që janë te regjistrueshme tashmë. Situata e fillimit është një faktor i panjohur. Procedimi gjithashtu. Do të varet – siç kemi mësuar – gjithashtu nga metodat dhe kadenca me të cilën do të bëhen analizat, tamponët e famshëm. Por fjalimi i Boris Johnson ka të ngjarë të mbetet në historinë bashkëkohore. Nëse për asnjë arsye tjetër por sepse udhëheqësi konservator ka theksuar gatishmërinë për të miratuar masa të tepërta kufizuese, të cilat mund të rrezikojnë shëndetin e ekonomisë në Mbretërinë e Bashkuar.

Sot mbërritën disa specifikime: “Objektivi ynë – bëjnë të ditur nga ekzekutivi, sipas asaj që raportoi Adnkronosështë të ulim kulmin e epidemisë në mënyrë që Shërbimi Kombëtar i Shëndetit të jetë në një gjendje më të fortë, kur të përmirësohen kushtet e motit “. Me pak fjalë, Boris Johnson nuk u terhoq prapa: kryeministri do të luftojë. Siç po ndodh në pjesët e tjera të Evropës. Si po përpiqen të bëjnë qeveritë e tjera. Por fokusimi mbi faktin se shkollat dhe manifestimet publike nuk do të vulosen përmes një mase të shtrënguar paraprake të hedhur nga opozita progresive, e cila nuk heq dorë nga kjo pikë. Jo që Boris Johnson e nënvlerësoi Covid-19 dje, krejt e kundërta. Samiti i ekzekutivit britanik shtoi gjithashtu sa vijon: “Të gjithë duhet të jemi të qartë, kjo është kriza më e keqe e shëndetit publik të një brezi. Disa njerëz e krahasojnë atë me gripin sezonal. Mjerisht, nuk është e drejtë. Për shkak të mungesës se imunitetit kjo sëmundje është më e rrezikshme “. Koronavirusi frikëson që cke me të. Por Mbretëria e Bashkuar – kjo është ndjesia që po qarkullon – nuk do të heqë dorë nga normaliteti. Të paktën jo në këto faza të para.

Pastaj Boris Johnson ka dashur të shpërndajë disa këshilla për higjenën dhe sjelljen: njerëzit që perceptojnë se kanë një simptomatologji të dyshuar duhet ta vendosin veten në izolim. Ndërkohë, nga Downing Street do të arsyetojnë mirë se çfarë të bëjnë. Me pak fjalë, është e mundur që, siç ndodhi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, autoritetet të modifikojnë masat gjatë rrugës. Edhe Donald Trump, në fillim, dukej i prirur të minimizonte kuadrin komplesiv. Pas shfaqjes së qindra rasteve të para, presidenti amerikan ka vendosur zgjidhje, duke pezulluar fluturimet nga Evropa dhe, mbi të gjitha, duke përgatitur një seri të tërë mbulimesh financiare, në realitet pothuaj pjesërisht të përgatitura që në fillim të kësaj epidemie, të cilat duhet ti lejonin SHBA për të qetësuar goditjen.

VERITAS.COM.AL