Ekonomia amerikane krijoi punë me një ritëm rekord në muajin qershor, ndërsa firmat morën më shumë staf pas rënies së koronavirusit.

Lista e pagave u rrit në 4.8 milionë, shifra më e lartë qëkur Departamenti i Punës filloi të mbante shënime në vitin1939. Procesi arriti si rezultat i rihapjes së fabrikave dhe restoranteve.

Kjo vijoji tërheqjen nga punët në muajin maj, dhe pas kësaj 2.5 milion u kthyen në tregun e punës.

Por frika për një kthim në majë të Covid-19 ka ngritur edhe frikën  se mund të ndërpritet kjo rritje rekord.

Rritja e qershorit është shumë më e lartë se 3 milion vendet e punës që shumë ekonomistë parashikonin të krijoheshin muajin e kaluar.

Sidoqoftë, të dhënat e veçanta të Departamentit të Punës treguan gjithashtu se në javën që mbaroi më 27 qershor, kërkesat fillestare të të papunëve ranë vetëm pak, në 1.43 milion, javën e kaluar.

‘Oxford Economyics’ e quajti atë një “rënie shqetësuese të vogël”.

Kompanitë, përfshirë në shtetet me popullsi si Kalifornia, Florida dhe Teksasi, planifikojnë të zvogëlojnë përsëri ose të vonojnë rihapjen për shkak të shpërthimeve të freskëta të koronavirusit, të cilat do të mbanin më shumë punësime.

Këtë javë, kryetari i Rezervës Federale Jerome Powell pranoi rikthimin e aktivitetit, duke thënë se ekonomia “kishte hyrë në një fazë të rëndësishme të re”. Por ai paralajmëroi që rritja e vazhdueshme do të varet nga “suksesi ynë në përmbajtjen e virusit”.

VERITAS.COM.AL/