Zëvendëspresidentja Kamala Harris e cilësoi vdekjen e raportuar të liderit të opozitës ruse Alexei Navalny në burg një shenjë të brutalitetit të presidentit rus Vladimir Putin në një fjalim në një konferencë të sigurisë perëndimore në Mynih.

“Ne të gjithë sapo kemi marrë raporte se Alexei Navalny ka vdekur në Rusi.  Ky është sigurisht një lajm i tmerrshëm, të cilin ne po punojmë për ta konfirmuar”, tha Harris.

“Lutjet e mia shkojnë për familjen e tij, duke përfshirë gruan e tij Julia, e cila është me ne sot,” vazhdoi Harris.

“Nëse konfirmohet, kjo do të ishte një shenjë e mëtejshme e brutalitetit të Putinit. Çfarëdo historie ata të tregojnë, le të jemi të qartë: Rusia është përgjegjëse dhe ne do të kemi më shumë për të thënë më vonë për këtë.”

Harris u bë zyrtarja më e lartë në administratën e Bideni që reagoi për vdekjen e Navalny që kur u raportua herët të premten.

Komentet e saj erdhën në fillim të një fjalimi në të cilin ajo shpalosi angazhimin e administratës Biden për të mbështetur Ukrainën në luftën e saj kundër Rusisë dhe angazhimin e saj ndaj aleancës së NATO-s mes skepticizmit nga ish-presidenti Trump, kandidati kryesor presidencial i GOP.

“Ka disa në Shtetet e Bashkuara që sugjerojnë se është në interesin më të mirë të popullit amerikan të izolohemi nga bota. Për të shpërfillur mirëkuptimet e përbashkëta midis kombeve. Të përqafojmë diktatorët dhe të adoptojmë taktikat e tyre shtypëse dhe të braktisim angazhimet ndaj aleatëve tanë në favor të veprimit të njëanshëm”, tha Harris.

“Më lejoni të jem e qartë: kjo pikëpamje botërore është e rrezikshme, destabilizuese dhe me të vërtetë dritëshkurtër.

Kjo pikëpamje do të dobësonte Amerikën dhe do të minonte stabilitetin global dhe do të minonte prosperitetin global”, vazhdoi ajo.

“Presidenti Biden dhe unë e kundërshtojmë këtë pikëpamje.”