Ng: Marc Thiessen | The Washington Post

Ndikimi i tensioneve në rritje me Arabinë Saudite në Lindjen e Mesme…

Claudia Rosett kolege e politikës së jashtme te IWF thotë se kjo nuk është koha për të riformuar politikën e jashtme amerikane.

Nëse, siç duket gjithnjë e më shumë e mundshme, Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman urdhëroi vrasjen e gazetarit Jamal Khashoggi, atëherë ai u bashkua me Vladimir Putin dhe Kim Jong Un në radhët e udhëheqësve kriminele që vrasin kritikët e tyre në tokë të huaj. Dallimi i vetëm është se presidenti rus dhe udhëheqësi i Koresë së Veriut nuk ishin të pamatur dhe aq budallenj sa për të vrarë kundërshtarët brenda konsullatave të tyre.

Zhdukja e Khashoggit, një kolumnist që kontribuonte në Post, është një krim i tmerrshëm. Humbja e tij do të ndihet thellë për ata që çmojnë lirinë e shprehjes dhe besojnë se të gjithë njerëzit, duke përfshirë edhe ata në botën arabe, meritojnë të jenë të lirë.

Zhdukja e Khashoggit është gjithashtu një tradhti e Presidentit Trump. Pas marrjes së detyrës, Trump e bëri Arabinë Saudite udhëtimin e tij të parë të huaj dhe e vendosi reputacionin dhe prestigjin e administratës së tij prapa princit të kurorës dhe reformave të tij. Princi i kurorës, ose MBS, siç dihet gjerësisht, i ka ripaguar me shume mundësi këto përpjekje duke vrarë brutalisht një rezident të përhershëm të SHBA. Tradhtia e tij tani e ka vënë Trump në një lidhje të pamundur. Presidenti tani duhet të gjejë një mënyrë për të pajtuar tre seri faktesh të papajtueshme:

Fakti nr. 1: Shtetet e Bashkuara nuk mund të injorojnë ose fshijnë vdekjen e Khashoggi nën tryezë. Edhe nëse Trump dëshiron ta bëjë këtë, Kongresi nuk do ta lejojë atë – as nuk duhet. Duhet të ketë pasoja.

Fakti nr. 2: MBS nuk po shkon kudo. Arabia Saudite është një monarki. Ai është biri i mbretit. Ai ka kaluar vitet e fundit duke eliminuar në mënyrë sistematike rivalët e tij dhe fuqizuar pushtetin. Ideja që një lider i ri do të dalë për ta zëvendësuar atë nuk është realiste. Dhe nëse, rastësisht, shfaqet një udhëheqës i tillë, ka të ngjarë të jetë dikush që do të anulojë përpjekjet e princit të kurorës për të mbajtur te frenuar establishmentin fetar, për të pastruar korrupsionin dhe për të hapur shoqërinë saudite. Ki kujdes për atë që dëshiron .

Fakti nr. 3: Ne kemi nevojë për Arabinë Saudite, më pak si një burim i naftës – revolucioni i ndërlikuar ka zgjeruar në mënyrë dramatike pavarësinë tonë energjetike – sesa si një kundërpeshë ndaj Iranit, që është kërcënimi kryesor strategjik ndaj interesave të SHBA në rajon. Arabia Saudite është aleati ynë më i rëndësishëm në llogaritjen e këtij kërcënimi. Asnjë vend tjetër në Lindjen e Mesme nuk mund të luajë këtë rol. Një prishje e përhershme me Arabinë Saudite nuk është një rezultat i pranueshëm.

Si i harmonizon Trump këto tre realitete të papajtueshme? Përgjigjja është: Ai nuk mundet. Rezultati do të jetë i pakëndshëm dhe i pakënaqshëm.

Shumë Demokratë qe godasin presidentin ndërsa ai përpiqet të gjejë një rrugë përpara duhet të kontrollojnë hipokrizinë e tyre. Siç vuri në dukje kolegja e American Enterprise Institute, Daniella Pletka, “nëse nuk mund të frenosh veten nga fajësimi i Trump, rezervoni një moment për të fajësuar [Presidentin Barak] Obama për luftën në Siri”, ku më shumë se 470.000 burra, gra dhe fëmijë kanë vdekur ndërkohë që Shtetet e Bashkuara kanë ndaluar dhe nuk kanë bërë asgjë. Nëse ka pasur një rol në politikën e Lindjes së Mesme në tetë vitet e fundit, ai gisht që po drejtoni në administratën e Trump ka gjak që rrjedh.

Pra, çfarë do të ndodhë? Ndërsa ne kemi nevojë për Arabinë Saudite, Arabia Saudite gjithashtu ka nevojë për ne. Trump tha se i ka thënë mbretit Salman se Arabia Saudite nuk do të zgjasë as”dy javë” pa mbështetjen ushtarake të SHBA. Ai ka të drejtë. Ne i shpëtuam sauditët nga agresioni i Sadam Huseinit dhe tani i mbrojmë ata nga Irani.

Për më tepër, Shtetet e Bashkuara kanë leva të tjera. Trump duhet të bëjë të qartë se veprimet e Arabisë Saudite kanë shkatërruar së pari mbështetjen bipartizane në Kongres për mbretërinë – dhe tjetra, ndryshe nga Arabia Saudite, Shtetet e Bashkuara nuk janë monarki. Kongresi ka fjalën në politikën tonë të Lindjes së Mesme. Ajo mund të imponojë kosto në Arabinë Saudite, duke bllokuar ndihmën ushtarake dhe shitjen e armëve. Një grup bipartizan i senatorëve dërgoi një letër te Trump duke bërë thirrje për një hetim sipas Aktit Magnitsky – një ligj i SHBA që urdhëron sanksione, duke përfshirë kufizimet e udhëtimit dhe ngrirjen e aseteve, të personave të huaj që kanë bërë shkelje të rënda të të drejtave të njeriut.

Sanksionet Magnitsky do të kishin dhëmbë të vërtetë, sepse anëtarët e familjes mbretërore duan të udhëtojnë jashtë Gadishullit Arabik, ku mund të bëjnë gjëra që nuk mund të bëjnë në shtëpi. Nëse MBS dëshiron të shmangë një carje në marrëdhëniet, atëherë ai duhet të pranojë përgjegjësinë dhe të bëjë dorëzimin. Ai duhet të pranojë se e kupton rëndësinë e këtij gabimi – se e ka bërë Arabinë Saudite një paria ndërkombëtare dhe është i gatshëm të bëjë atë që është e nevojshme për të nxjerrë veten nga ajo vrimë përmes hapave të tillë si lirimi i të burgosurve politikë. Dhe duhet të angazhohet për të ndalur këtë lloj sjellje brutale. Sepse dëshira e tij e shpallur për të modernizuar Arabinë Saudite është e papërputhshme me tmerret mesjetare që me sa duket janë verifikuar në konsullatën saudite në Stamboll.

Veritas.com.al/