Transmetimi i drejtpërdrejtë i përditshëm nga parlamenti i Polonisë, Sejm, është bërë një hit në internet, duke tërhequr qindra mijëra shikues për çdo seancë. Disa arrijnë një milion.

Së shpejti, seriali më i fundit që duhet parë do të bëjë një hap në ekranin e madh. Kërkesa për të ndjekur procedurat kryesore javën e ardhshme, është aq e lartë sa një nga kinematë kryesore të Varshavës, Kinoteka, po tregon të gjitha, duke ofruar politikë me kokoshka.

E hëna është afati i fundit që kryeministri Mateusz Morawiecki të paraqesë kabinetin e tij për një votëbesim nga deputetët.

Nëse ai nuk arrin të marrë mbështetjen e mjaftueshme, siç pritej, parlamenti do të lëvizë për të miratuar një qeveri koalicioni të udhëhequr nga Donald Tusk, i cili mban shumicën e vendeve në Sejm.

Me përjashtim të ndonjë surprize të madhe, Polonia duhet të ketë një kabinet të ri nga mesi i javës.

Rritja e entuziazmit publik për gjurmimin e hyrjeve dhe daljeve të jetës politike pason zgjedhjet në mes të tetorit që panë një pjesëmarrje rekord prej mbi 70%.

Demokracia është në modë këtu, me gratë dhe të rinjtë veçanërisht të angazhuar.

Shumë ishin të motivuar për të votuar nga paralajmërimet e rrepta nga opozita se Polonia po tërhiqej nga disa nga parimet bazë të demokracisë, nën një qeveri të krahut të djathtë PiS (Partia e Ligjit dhe Drejtësisë).