Mund të konfirmojë BBC.

Në 12 muajt e dytë në vijën e parë – ndërsa Moska e shtyu të ashtuquajturën strategji të e saj të mullirit të mishit – zbuluam se numri i trupave ishte gati 25% më i lartë se në vitin e parë.

BBC Russian, grupi i pavarur mediatik Mediazona dhe vullnetarët kanë numëruar vdekjet që nga shkurti i vitit 2022.

Varret e reja në varreza ndihmuan në sigurimin e emrave të shumë ushtarëve.

Ekipet tona gjithashtu kërkuan informacione me burim të hapur nga raportet zyrtare, gazetat dhe mediat sociale.

Më shumë se 27,300 ushtarë rusë vdiqën në vitin e dytë të luftimit – sipas gjetjeve tona – një reflektim se si fitimet territoriale kanë ardhur me një kosto të madhe njerëzore.

Rusia i është përgjigjur raportit të BBC duke thënë se vetëm ministria e mbrojtjes në Moskë mund të japë këtë lloj informacioni.

Termi ‘mulli i mishit’ është përdorur për të përshkruar mënyrën se si Moska i dërgon valët e ushtarëve përpara pa pushim në përpjekje për të shtypur forcat ukrainase dhe për t’i ekspozuar vendndodhjet e tyre ndaj artilerisë ruse.

Numri i përgjithshëm i vdekjeve – prej më shumë se 50,000 – është tetë herë më i lartë se i vetmi pranim publik zyrtar i numrit të vdekjeve të dhëna ndonjëherë nga Moska në shtator 2022.

Numri aktual i vdekjeve ruse ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë.
Analiza jonë nuk përfshin vdekjet e milicisë në Donetsk dhe Luhansk të pushtuar nga Rusia – në Ukrainën lindore. Nëse do të shtoheshin, numri i të vdekurve nga pala ruse do të ishte edhe më i lartë.

Zëdhënësi i Kremlinit, Dmitry Peskov, tha se ishte “prerogativë ekskluzive e Ministrisë së Mbrojtjes” të jepte informacion mbi viktimat, për shkak të ligjeve që mbulojnë sekretet shtetërore dhe shpërndarjen e informacionit gjatë “operacionit special ushtarak”, shprehja që Rusia përdor për luftën e saj në Ukrainë.

Ndërkohë, Ukraina rrallë komenton shkallën e viktimave të saj në fushën e betejës. Në shkurt, presidenti Volodymyr Zelensky tha se 31,000 ushtarë ukrainas ishin vrarë – por vlerësimet, bazuar në inteligjencën amerikane, sugjerojnë humbje më të mëdha.
Analiza jonë nuk përfshin vdekjet e milicisë në Donetsk dhe Luhansk të pushtuar nga Rusia – në Ukrainën lindore. Nëse do të shtoheshin, numri i të vdekurve nga pala ruse do të ishte edhe më i lartë.