Sekretari i Shtetit i SHBA, Mike Pompeo, të Premten tha se sulmi kibernetik i kësaj jave – i quajtur nga një zyrtar amerikan si “rasti më i keq i hakerimit në historinë e Amerikës” – ishte “shumë qartazi” punë e rusëve.

Pompeo i bëri komentet gjatë një interviste në ‘Mark Levin Show’, duke e bërë atë zyrtarisht administratën e parë të Trump që lidhi publikisht sulmin ndaj SHBA dhe sistemeve të tjera kompjuterike rreth globit, me Kremlin.

“Këtu ishte një përpjekje e rëndësishme për të përdorur një pjesë të softuerit të palës së tretë për të ngulitur në thelb kodin brenda sistemeve të Qeverisë së SHBA dhe tani shfaqen sisteme të kompanive private dhe kompanive dhe qeverive në të gjithë botën,” tha Pompeo.

“Kjo ishte një përpjekje shumë domethënëse dhe mendoj se është rasti që tani mund të themi shumë qartë se ishin rusët ata që u morën me këtë aktivitet.”

Rusët dyshohej gjerësisht se kishin kryer sulmin, por asnjë zyrtar qeveritar apo entitet nuk e kishte konfirmuar publikisht se kush qëndronte pas tij, para komenteve të Pompeo. Trump nuk ka bërë asnjë deklaratë publike në lidhje me shkeljen. Presidenti rus Vladimir Putin mohon përfshirjen e pretendua të vendit të tij.

Agjencia e Sigurisë Kibernetike dhe e Infrastrukturës së Sigurisë (CISA) tha në një mesazh të pazakontë paralajmërues të Enjten se sulmi komprometoi agjencitë federale dhe “infrastrukturën kritike” në një sulm të sofistikuar që ishte e vështirë të zbulohej dhe do të jetë e vështirë të zhbëhet.

 

Zyrtarët e CISA nuk iu përgjigjën pyetjeve dhe kështu ishte e paqartë se çfarë nënkuptonte agjencia me një “kërcënim të rëndë” ose me “infrastrukturë kritike” të mundshme të shënjestruar në sulmin që agjencia thotë se duket se kishte filluar marsin e kaluar. Homeland Security, departamenti mëmë i agjencisë, përcakton infrastrukturën e tillë si çdo pasuri “jetësore” për SHBA ose ekonominë e saj – një kategori e gjerë që mund të përfshijë termocentralet dhe institucionet financiare.

VERITAS.COM.AL