Brooke Singman | Fox News

Pompeo tha se “sa herë që dikush nga administrata Biden e telefonon, ai është “i lumtur” të flasë me ta.

Ish-sekretari i shtetit Mike Pompeo i tha Fox News të premten se Sekretari i Shtetit Antony Blinken është konsultuar me të dhe ndërsa të dy kanë “botëkuptim shumë të ndryshëm”, ata kanë një “dëshirë të përbashkët” për ta bërë SHBA “strong and great”.

Gjatë një interviste me Fox News në pushimet gjate Konferencës së Veprimit Politik Konservator (CPAC), Pompeo kritikoi qasjen e politikës së jashtme të administratës Biden, por tha se ai shpreson vetëm për suksesin e tyre.

“Unë jam duke tifuar që administrata Biden të jetë e suksesshme – pavarësisht kritikave të mia dhe shqetësimeve të mia të mëdha për politikat që ata kanë zgjedhur”, tha Pompeo për Fox News. “Unë dua që ata të jenë të suksesshëm.”

Pompeo i tha Fox News se “sa herë që dikush nga administrata Biden telefonon, ai është “i lumtur” të flasë me ta.

“Sa herë që dikush nga administrata telefonon dhe pyet, unë jam i lumtur të flas me ta dhe t’u jap pikëpamjet dhe mendimet e mia – ndonjëherë një pjesë e vogël e historisë, diçka për të cilën kisha punuar dhe që ata mund të mos e kishin ditur – dhe Unë bëra të njëjtën gjë”, shpjegoi Pompeo. “Unë u kam telefonuar paraardhësve të mi, pavarësisht nga partia e tyre, I kam pyetur për gjërat që ata kishin punuar dhe çfarë kishte funksionuar dhe çfarë jo”.

Pompeo i tha Fox News se ai ka folur me Blinken dhe tha se koordinimi midis administratës Trump dhe administratës Biden “po ndodh edhe në nivele më të vogla”.

“Shikoni, ne kemi botëkuptime shumë të ndryshme dhe mosmarrëveshje të thella rreth asaj se si të zbatojmë politikën,” tha Pompeo. “Por dëshira e përbashkët për ta bërë vendin tonë të fortë dhe të madh është diçka për të cilën do të punoj me të gjithë.”

Kur iu kërkua të shtjellonte ndryshimet midis qasjes së tij në krahasim me atë të Blinken, Pompeo vuri në dukje politikën e administratës Trump në Lindjen e Mesme dhe ndërtimin e Marrëveshjes së Abrahamit – “marrëveshja historike e paqes” midis Izraelit dhe Emirateve të Bashkuara Arabe që normalizoi marrëdhëniet dhe krijoi marrëveshjet dypalëshe në lidhje me investimet, turizmin, fluturimet direkte, sigurinë, telekomunikacionin, teknologjinë, energjinë, kujdesin shëndetësor, kulturën dhe fusha të tjera me përfitim reciprok.

“Ata po përpiqen të arrijnë një marrëveshje me Iranin – ne njohim të drejtën e Izraelit për të pasur kryeqytetin e tyre aty ku ata duan”, tha Pompeo. “Ata po përpiqen të krijojnë një konsullatë përsëri në Jerusalem, këto janë gjykime thjesh të ndryshme.”

Por “dallimi më i rëndësishëm,” tha Pompeo, “është se administrata Trump ishte “e patrembur për të mbrojtur Amerikën kudo në botë”.

“Ne donim që liria fetare të ishte një nga gjërat për të cilat kemi punuar fort– ata kanë zgjedhur të udhëheqin me ndryshimet klimatike”, tha Pompeo. “Sekretari [John] Kerry ishte lideri i parë i lartë amerikan që u takua me Xi Jinping. Ai ishte lideri i parë i lartë që u takua me Vladimir Putin.

“Kur vendosen ndryshimet klimatike në krye të axhendës , kur biseda nuk ka të bëjë me fuqinë, por me gjurmën e karbonit, bota mendon për ju në një mënyrë thellësisht të ndryshme”, tha Pompeo. “Dhe unë, për fat të keq, mendoj se ndryshimi i prioriteteve dhe mungesa e përqendrimit te ‘Amerika e para’ e ka shtyrë Vladimir Putinin të mendojë se e kishte këtë mundësi” në Ukrainë.