Profesori i Shkollës Juridike të Harvardit, Alan Dershowitz, duke ofruar një mbrojtje konstitucionale të gjallë të Presidentit Trump në gjyqin e tij për impeachment të Senatit të hënën në mbrëmje, iu drejtua kategorikisht drejtuesve të impeachmentit të Dhomës dhe deklaroi se ata kishin zgjedhur akuza “të rrezikshme” dhe “të gabuara” kundër presidentit – duke përmendur se as “shpërdorimi i pushtetit” dhe as “pengimi i Kongresit” nuk ishin afër së qëni një krim për impeachment, siç kishin menduar akuzatorët.

Në një moment dramatik, studiuesi liberal i së drejtës kushtetuese përsëriti se megjithëse ai votoi për Hillary Clinton, ai nuk mund të gjente justifikimin kushtetues për impeachmentin e një presidenti për sjellje jo-kriminale, ose sjellje që nuk ishte të paktën “e ngjashme” për ta përcaktuar si kriminale.

Ai tha se “të gjithë presidentët e ardhshëm që do shërbejnë me shumicë legjislative të kundërt” do përballen me “kërcënimin realist” për të duruar “akuza të paqarta të abuzimit ose pengimit”, dhe shtoi se një “listë e gjatë” e presidentëve janë akuzuar më parë për “abuzim të pushtetit ”në kontekste të ndryshme pa u fajësuar zyrtarisht.

Prezantimi i Dershowitz ishte ndoshta pika kulminante e një serie argumentesh të paraqitura nga ekipi mbrojtës i Trump kundër artikujve të fajësimit në gjyqin e tij të Senatit të hënën. Ndërkohë, senatorët u përballën me presionin në rritje për të thirrur John Bolton për të dëshmuar në gjyq, pasi një ekstrakt nga libri i ardhshëm i ish këshilltarit të sigurise kombëtare me sa duket ka rrjedhur.

Sipas dorëshkrimit, Trump i tha Boltonit se kishte pezulluar ndihmën për Ukrainën në këmbim të një hetimi të Bidens. Shtëpia e Bardhë e mohoi me forcë pretendimin.

Të paktën katër Republikanë sugjeruan se ata mund të përkulin udhëheqësit e GOP dhe të formojnë një shumicë bipartizane për të detyruar çështjen. Republikanët kanë mbajtur një shumicë 53-47, dhe një votë me shumicë të thjeshtë do të kërkohej për pyetjen e dëshmitarëve.

Senatori Republikan, Mitt Romney i Utah dhe Susan Collins e Maine duket se janë më të bindur nga nevoja për të thirrur Bolton dhe dëgjuar dëshmitarët.

Fox News-it i është thënë se ekipi mbrojtës i Trump do të përfundojë të martën brenda pak orësh pasi gjyqi të rifillojë në 1 p.m. ET. Faza tjetër e gjykimit, që përfshin 16 orë pyetje me shkrim që senatorët mund të paraqesin për t’u përgjigjur nga drejtuesit e Dhomës Demokratike dhe avokatët e Trump, nuk do të fillojë deri të Mërkurën. Pastaj, do të ketë votim nëse do të dëgjohen më shumë prova apo dëshmitarë.

Veritas.com.al/