OLIVER JJ LANE

“Kultura e Fshirjes synon t’i bëjë njerëzit të kenë frikë të shprehin mendimet e tyre” dhe Big Tech po punon me ekstremin e majtë për të promovuar këtë mjedis i cili ka më shumë të përbashkëta me metodat e Rusisë Sovjetike sesa demokracitë moderne, tha një ministër i qeverisë polake per Breitbart London.

Sebastian Kaleta është zëvendësministri i Polonisë për drejtësinë dhe njeriu i ngarkuar për të peshkuar një ligj të ri që ka për qëllim t’u japë mbrojtje qytetarëve Polakë nga censuruesit,firmat e teknologjisë së madhe dhe tepër të fuqishme të Silicon Valley. Ai i tha Breitbart London se Polonia ka shqetësime reale rreth fshirjes së kulturës dhe po ligjislaton kundër saj.

Kaleta tha që ndërsa ekseset më të këqija të korrektësisë politike ende nuk janë ndjerë në Poloninë shoqërore konservative, qeveria e tij po vëzhgonte me shqetësim zhvillimet diku tjetër – përfshirë këtu ku korrektësia politike ishte zhvilluar në një kulturë të plotë të majtë .

Kaleta e bëri të qartë se 50 vitet e jetesës së Polonisë nën okupimin komunist Sovjetik dhe më pas sundimi e kishin lënë kombin të kujdesshëm për zhvillimet moderne në censurë – diçka që ai tha se kombet e tjerë që nuk kishin vuajtur kurrë nën komunizëm duket se ishin të verbër. Ai tha: “Presioni nga e majta ekstreme është zhvilluar nga korrektësia e butë politike në një fazë shumë më të ashpër, atë të fshirjes së kulturës… [është] shumë shqetësuese dhe të kujton më shumë standardet bolshevike sesa ato demokratike”.

Duke vëzhguar rrugën e rrezikshme që po ecin tani shumë vende perëndimore, Kaleta ofroi një mësim nga e kaluara e afërt e Polonisë kur “kampet e riedukimit” ishin norma për devijantët dhe ata që kritikuan ortodoksinë mbizotëruese. Ai vazhdoi: “Te kancelosh kulturën ka për qëllim t’i bëjë njerëzit të kenë frikë të shprehin mendimet e tyre.

“Sinjalet nga e majta janë të qarta – nëse nuk jeni dakord me ne dhe na kritikoni,‘ sistemi ‘që kemi krijuar jo vetëm që do t’ju heqë nga puna, por gjithashtu do të kufizojë hyrjen tuaj në shërbime dhe produkte të caktuara. ”

Së fundi, tha Kaleta, “neo-Marksistët” qe kane thirrur ne kauze institucionet kulturore si media kryesore dhe Silicon Valley po përdorin “metoda që janë më afër atyre të Rusisë Sovjetike sesa demokracise sociale”. Ai përmendi rastin e të kanceluarit tani, por deri vonë autorit më të suksesshëm në tokë, J.K. Rowling, si një shembull i fuqisë së asaj kulture kancelimi, duke vërejtur thjesht: “Ngadalë por me siguri, revolucioni gllabëron fëmijët e vet.”

Komentet për Breitbart London vijnë ndërsa Kaleta dhe qeveria Polake prezantojnë një ligj të ri për të mbrojtur qytetarët Polakë nga censura në duart e një elite distante të Silicon Valley. Sipas planit të ri, Polakët që gjetën llogaritë dhe postimet e tyre të bllokuara, të fshira ose të kufizuara për mesazhe që ofendonin moralin e Big Tech, por që nuk binin ndesh me ligjin Polak mund të apelonin për dëmshpërblim.

Bordi i ardhshëm i Polonisë i caktuar nga parlamenti i fjalës së lirë mund të kërkojë që rrjetet e mediave sociale të rivendosin llogaritë e Polakëve të mbyllura padrejtësisht. Polonia mund të vendosë gjoba deri në 50 milion zloty (14 milion dollarë) për shkelje në rastet kur ata nuk pranojnë. Në fund të fundit, ai shpjegoi: “Liria e fjalës duhet të mbrohet nga censura”.

VERITAS.COM.AL