( Foto ngaChip Somodevilla/Getty)/

Republikanët ishin të zhgënjyer që humbën Dhomën e Përfaqësuesve ndaj Demokratëve të martën. Por ata fituan disa vende në Senat. Në përgjithësi, GOP ka tejkaluar mesataren historike për partinë e presidentit.

Siç vuri në dukje një analizë e fundit e tendencave historike në zgjedhjet afatmesme : “Gjatë 28 zgjedhjeve afatmesme që nga 1906, partia e presidentit humbi  rreth 30 vende të Dhomës dhe 4 vende të Senatit mesatarisht”.

Partia Republikane e Presidentit Donald Trump ishte parashikuar të humbiste midis 25 dhe 35 vende duke nisur nga ora 1:00 a.m EST të mërkurën – tamam rreth mesatares historike. Për më tepër, Trump dhe GOP ishin parashikuar të fitonin të paktën katër vende në Senat – duke sfiduar historinë.

 Fakti që republikanët dolën aq mirë në Senat është pjesërisht një kaprico gjeografike: partia kishte vetëm tetë vende të veta në rrezik në zgjedhjet afatmesme, ndërsa demokratët kishin 25 (duke përfshirë edhe të pavarur të krahut të majtë). Megjithatë, Demokratët mund të kishin mbetur te varur në vendet e tyre nëse nuk do të kishin zgjedhur të sulmonin gjyqtarin Brett Kavanaugh.

Siç vuri në dukje Tom Bevan i RealClearPolitics, pothuajse të gjithë senatorët Demokratë në garat konkurruese që votuan kundër Kavanaugh humben të martën, ndërsa kush votoi për Kavanaugh – senator Joe Manchin (D-WV) – fitoi.

Veçanërisht, Trump përqendroi energjitë e tij në Senat, duke bërë fushatë në shtetet kyçe në javët e fundit të zgjedhjeve. Ai e gjeti më të vështirë t’i ndihmonte kandidatët e Dhomës, shumë prej të cilëve mbanin distance prej tij në zonat periferike – ndoshta një gabim strategjik nga ana e tyre, pasi kandidatët që zgjodhën të përqafonin presidentin tentuan të fitonin.

Vitet e vetme në të cilat partia e presidentit ka fituar vende neto në Kongres në zgjedhjet afatmesme që nga viti 1906 kanë qenë në vitin 1934 (gjatë Marrëveshjes së Re), 1998 (gjatë kohës së impeachment të Clinton) dhe në vitin 2002 (pas sulmeve të 11 shtatorit).

Veritas.com.al/