Nga Tristan Justice

Nga nëntë liderë dhe institucione të vlerësuara nga Amerikanët në një sondazh të ri për përgjigjen e tyre ndaj romanit koronavirus të Wuhanit, media ja kalon më të keqes dhe nuk është as afër.

Sipas një sondazhi të ri të Gallup të lëshuar të Mërkurën, media ishte i vetmi institucion që shënoi një vlerësim negative të miratimit në publik me vetëm 44 përqind të Amerikanëve që aprovuan mënyrën se si media e ka mbuluar virusin. Pesëdhjetë e pesë përqind nuk pranojnë vlerësimin e -11 përqind.

Gallup gjithashtu mblodhi vlerësime miratimi për spitalet amerikane, shkollat dhe shërbimet ditore, qeveritë e shtetit, punëdhënësit, agjencitë qeveritare të shëndetit si Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC), Zëvendës Presidentin Mike Pence, Presidentin Donald Trump dhe Kongresin.

Institucioni tjetër që shënoi vleresimin më të ulët në mesin e njerëzve ishte Kongresi, i cili fitoi një vlerësim prej 59 përqind ndaj 37 përqind që raportuan se nuk e aprovojne. Trump mori një vlerësim të miratimit prej 60 përqind ndaj 38 përqind që thanë ndryshe.

Sondazhi u krye nga 13-22 Mars dhe anketoi një mostër të rastit prej 1,020 të rriturve përmes intervistave telefonike të moshës 18 vjeç e më të vjetër në secilin shtet dhe Distriktin e Columbias me një përqindje gabimi prej 4 përqind.

Vlerësimi 22 % neto-pozitiv i Trump shënon një ndryshim neto prej 33 përqind në pikëpamjet publike ndaj presidentit dhe mediave në momentin aktual të krizës, dhe për arsye të fortë.

Javën e kaluar, ndërsa shtetet filluan të lëshojnë urdhra “rifuxhio në vend” duke vendosur një në tre Amerikanë në mbyllje për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të virusit Wuhan, mediat u bënë papagall të propagandës së Partisë Komuniste Kineze dhe mbetën të fiksuara mbi faktin se presidenti që i referohej virusit se nga vinte ishte racist.

“Pse vazhdon ta quash virusin Kinez?” një gazetar e pyeti presidentin gjatë një konference shtypi në Shtëpinë e Bardhë për pandeminë.

“Sepse vjen nga Kina,” tha Trump qartë. “Nuk është aspak raciste … vjen nga Kina. Kjo është arsyeja sepse .Vjen nga Kina. Dua që të jetë precize ”.

I njëjti lloj shkëmbimi erdhi gjatë konferencave për shtyp gjatë gjithë javës, pasi elitat e mediave zgjonin karremin nga qeveria Kineze duke akuzuar termin “virusi Wuhan” si ofensiv në fillim të këtij muaji.

“Ne e dënojmë praktikën e përbuzur të politikanëve Amerikanë duke stigmatizuar me zell Kinën dhe Wuhanin duke e shoqëruar me romanin” koronavirusi i {Wuhanit} “, duke mos respektuar shkencën dhe OBSH,” tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze, Geng Shuang.

Që nga ai moment, media ka dekretuar përdorimin e të njëjtës gjuhë që ata kanë përdorur vetë në fillimin e shpërthimit.

Eshtë praktikë e zakonshme të emërtosh një sëmundje të re sipas një vendi ose popullsie të lidhur me rëndësinë e saj historike. Disa shembuj përfshijnë Fruthin Gjerman, Virusin e Nilit Perëndimor, Guinea Worm, Ethet Rocky Mountain Spotted, Sëmundjet Lyme, Ethet e lumit Ross, Ethet Hemorragjike të Omsk, Ethet Hemorragjike të Fëmijëve, Sindroma e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS), Ethet e Lugines, Semundja e Virusit Marburg, Norovirus , Ethet e Zikes, Encefaliti Japonez, Gripi Spanjoll,Ethet Lassa dhe Sëmundja e Legjionarisë.

Veritas.com.al/