JACK MONTGOMERY

 

Talibanët thanë se duan ligjin islamik brenda dhe jashtë vendit dhe paralajmëruan forcat perëndimore se do të përballen me një moçal tjetër 20-vjeçar nëse rikthehen, në një takim të improvizuar me The Telegraph.

Gazeta britanike e prirur nga e djathta, e cila është afër me qeverinë e kryeministrit Boris Johnson, mori “çaj me talebanët” pasi zbuloi një ndërtesë të kapur qeveritare në Kabul, ku një zyrtar islamik u tha atyre se ishin “shumë të lumtur që tani ishin udhëheqësit e qeverisë “dhe” duan të kenë marrëdhënie të mira me të gjithë pjesën tjetër të botës. Ne duam të punojmë me të huajt dhe të kemi marrëdhënie të mira. ”

Një komandant taleban nga provinca Kandahar të cilit gazeta i foli jashtë një ndërtese tjetër të kapur qeveritare tregoi se një angazhim i tillë i huaj do të ishte shumë në termat e islamistëve.

“Ne jemi të lumtur që jemi fitues. Ne luftuam për 20 vjet. Ne duam ligjin islamik, dhe jo vetëm në Afganistan, “tha komandanti, emri i të cilit u dha vetëm si Nisar.

“Unë u bashkova me talebanët sepse kur erdhën amerikanët, ne kishim qeverinë tonë, kulturën tonë dhe amerikanët erdhën dhe na sulmuan,” shpjegoi Nisar, duke akuzuar se “ata nuk donin të vinin për al-Kaedën, ata kishin interesat e tyre dhe donin të shkatërronin vendin tonë. ”

The Telegraph zbuloi se ai mund të fliste atë që ata e përshkruanin si “anglishte ekselente”, por nuk pranoi ta bënte këtë, duke u dukur se e përbuz atë si gjuhën e armikut.

Luftëtarët e komandantit kishin një opinion po aq të ulët për forcat perëndimore dhe thanë se ata nuk do të kishin vend në emiratin islamik të sapo shpallur në të ardhmen: “Ata janë të pafe dhe ne nuk duam ushtarë jobesimtarë në vendin tonë dhe ata nuk respektojnë ligjin dhe kulturen tonë, “tha njëri.

“Perëndimi nuk duhet të vijë herë tjetër. Nëse ata e bëjnë këtë, ne do të luftojmë për 20 vjet të tjerë, “paralajmëroi një luftëtar tjetër, duke u mburrur:” Ky emirat do të jetë përgjithmonë. ”

Këto deklarata, pavarësisht ofertave të sjellshme të çajit për gazetarët britanikë, duken plotësisht në kundërshtim me pretendimet deluzionale të Shefit të Shtabit të Mbrojtjes të Britanisë, gjeneral Sir Nick Carter, pasi Kabuli po binte tek talebanët.

Kreu profesional i forcave të armatosura britanike sugjeroi që talebanët, përgjegjës për shumë nga mbi një mijë vdekje britanike dhe “viktima serioze ose shumë serioze” në Afganistan, janë “djem të vendit” që urrejnë korrupsionin dhe “jetojnë sipas një kodi nderi dhe një standardi… i quajtur Pashtunwali, [i cili] ka nderim nga zemra ndaj asaj që ata bëjnë ”.

Duke u shfaqur për të marrë pjesë në marrëdhëniet me publikun për organizatën islamike, e cila ka përdorur fëmijë kamikazë dhe ka masakruar të burgosur në raste të shumta, Carter madje shkoi aq larg sa që në një intervistë televizive me Sky News “tha se ata duan një Afganistan gjithëpërfshirës për të gjithë”.

Kjo është krejtësisht në kundërshtim jo vetem me të dhënat e kaluara të talebanëve në qeveri, të shënuara nga ngjarje të tilla famëkeqe si shkatërrimi i monumenteve të lashta budiste të gdhendura në malet e vendit, por edhe me realitetin në terren sot, me regjimin e ri që tashmë po shkatërron marshimet e të drejtave te grave me forcë, mbylljen e mediave dhe lënien e të krishterëve afganë – kryesisht të konvertuar dhe prandaj apostatë sipas ligjit islamik – në terror për jetët e tyre.

VERITAS.COM.AL