Mediat e huaja raportojnë se ushtarë të Grupit Wagner kanë lënë misionet e tyre të vazhdueshme në Afrikë dhe Siri për t’iu bashkuar grushtit të shtetit kundër presidentit rus Vladimir Putin. Kjo kthesë e papritur e ngjarjeve ka implikime të rëndësishme si për Rusinë ashtu edhe për Afrikën, veçanërisht në aspektin e sigurisë.

Grupi Wagner ka qenë i përfshirë në mënyrë aktive në vende të ndryshme afrikane, duke ofruar mbështetje ushtarake dhe të sigurisë duke zgjeruar ndikimin e Rusisë në të gjithë kontinentin.

Operacionet e tyre fokusohen kryesisht në çështjet e sigurisë, ofrimin e shërbimeve të sigurisë, ndihmën paraushtarake dhe madje nisjen e fushatave dezinformuese për të mbështetur regjimet e trazuara në këmbim të lëshimeve të burimeve dhe mbështetjes diplomatike.

Grupi Wagner ka qenë më aktiv në vende të tilla si Republika e Afrikës Qendrore (CAR), Libia, Mali dhe Sudani, ku ata kanë krijuar një prani për shkak të lidhjeve historike të vendeve me Rusinë dhe marrëdhënieve të tyre të tensionuara me Perëndimin.