Ka ndërruar jetë në moshën 98 vjeçare ish-presidenti italian, Giorgio Napolitano. Ish kreu i shtetit italian kishte kohë që po përballej me probleme shëndetësore por situata ishte përkeqësuar ditët e fundit. Medait vendase raportojnë se ish presidenti ndërroi jetë në një klinikë private në Romë.

Një nga figurat qendrore në historinë republikane italiane, president midis viteve 2006 dhe 2015, ai ishte i pari në historinë republikane që u zgjodh për një mandat të dytë dhe i pari që vinte nga Partia Komuniste. Ai ishte gjithashtu kryetar i Dhomës, ministër, senator (pozicion që e mbajti përjetësisht) dhe eurodeputet.

Për dekada, një eksponent kryesor i Partisë Komuniste Italiane (PCI) në të ashtuquajturën Republika e Parë, më pas President i Dhomës dhe Ministër i Brendshëm pas vitit 1992, Napolitano arriti kulmin e ndikimit të tij politik vonë në jetë, gjatë mandatit të tij të parë. si President i Republikës në të cilën u gjend duke menaxhuar momente delikate nga pikëpamja politike dhe momente të trazuara nga pikëpamja ekonomike.

Ai u diplomua për drejtësi në Universitetin e Napolit Federico II në 1947. Gjatë universitetit, Napolitano ishte anëtar i GUF, një grup në të cilin studentët e universitetit dhe akademisë u bashkuan në baza vullnetare. Në kuadër të GUF, Napolitano mori pjesë në aktivitete teatrale (Teatroguf) dhe kinematografike (Cineguf).

Pas Çlirimit, ai iu afrua gradualisht zonës komuniste, duke u anëtarësuar në PCI në fund të ’45-ës. Që atëherë, për të filloi një ngjitje në krye të partisë, fillimisht si zyrtar, pastaj si drejtues. Në vitet ’70, Napolitano u bë i njohur jashtë vendit, veçanërisht në Evropë dhe Amerikë, si përfaqësues i partisë më të madhe komuniste në Perëndim, duke mbajtur takime të shumta dhe konferenca në universitetet amerikane.

Ai është anëtari i parë i partisë që mori autorizimin për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara për të marrë pjesë në debatet politike ndërkombëtare. Kur ra Muri i Berlinit, ai mbajti anën e shumicës së PCI-së për një transformim socialdemokratik të partisë, i cili do të çonte në pikën e kthesës së Bolonjës (1991) dhe lindjen e PDS (Partia Demokratike e së Majtës).

Në vitin 1992 ai u zgjodh kryetar i Dhomës, në mes të stuhisë Tangentopoli. Me qeverinë e parë Prodi (1996-1998) ai hyri në Këshillin e Ministrave si kreu i Ministrisë së Brendshme: me Livia Turco, ai punoi për ligjin e imigracionit (1998) që mban emrin e tij, i zëvendësuar më vonë me ligjin Bossi-Fini ( 2002).