Nga: JACOB BLISS

Republikanët kanë marrë një epërsi të qartë mbi Demokratët në “RealClearPolitics” dhe “FiveThirtyEight”, mesatarja e përgjithshme e votimit të Kongresit më pak se një vit përpara zgjedhjeve afatmesme.

Zgjedhjet afatmesme të nëntorit do të vendosin shumicën në Dhomë dhe Senat, pasi të dyja dhomat e kanë shumicën shume afer. Republikanët e Dhomës së Përfaqësuesve duhet të fitojnë vetëm pesë vende, ndërsa Senati aktualisht është i barabartë 50 me 50, duke lejuar votat. Megjithatë, Demokratët kanë avantazhin pasi zëvendespresidentja Kamala Harris mund të hedhë votën përfundimtare në favor të dëshirave të partisë së saj.

Mesatarja e RealClearPolitics tregoi Republikanët me një epërsi prej katër pikësh. Mesatarja e mbajtur nga RealClearPolitics tregon Republikanët me 47.6 për qind të votave hipotetike dhe Demokratët me 43.6 për qind të votave hipotetike.

 

Mesatarja e FiveThirtyEight tregoi Republikanët me një avantazh prej 1.9 përqind. Mesatarja e mbajtur nga FiveThirtyEight tregon Republikanët me 44.5 përqind të votave hipotetike dhe Demokratët me 42.6 përqind të votave hipotetike.

 

Mesatarja e mbajtur nga FiveThirtyEight tregon një epërsi pak më të vogël se RealClearPolitics, por është një tregues i qartë se si janë në tendencë sondazhet më pak se një vit përpara zgjedhjeve afatmesme.

RealClearPolitics dhe FiveThirtyEight krijojnë numrat e tyre mesatarë duke përdorur sondazhe nga burime të shumta sondazhesh, si Economist/YouGov, Politico/Morning Consult dhe të tjera.

Një sondazh i kohëve të fundit nga Harvard-Harris tregoi gjithashtu se 59 për qind e votuesve të regjistruar nuk e miratojnë mënyrën se si Kongresi i kontrolluar nga Demokratët po e bën punën e tij, ndërsa 30 për qind nuk e aprovojnë fuqishëm.

Sondazhi tregoi se vetëm 30 për qind e të anketuarve thanë se e miratojnë mënyrën se si Kongresi i kontrolluar nga Demokratët po e bën punën e tij. Njëmbëdhjetë përqind thanë se “nuk e dinë” ose “nuk janë të sigurt”.