VICTORIA FRIEDMAN

Spanjollët janë të vendosur të dalin në zgjedhje të dielën për të tretën herë në tre vjet e gjysmë, ndërsa socialistët në pushtet parashikojnë të fitojnë numrin më të madh të votave por nuk arrijnë të marrin shumicën, ndërsa Vox-i i djathtë populist pritet të hyjë në parlamentin kombëtar për herë të parë.

Pesë parti janë në garë, me një sërë anketash të fundit që tregojnë Partinë e Punëtorëve Socialistë Spanjollë që del në krye, duke marrë midis 28 dhe 32 për qind të votave.

Sondazhet gjithashtu e vënë Partinë Konservatore Popullore (PP) në vendin e dytë, me 20 për qind të synimit të votuesve; në vendin e tretë, qendra e djathtë Ciudadanos (Partia Qytetare) me ndërmjet 14 dhe 15 për qind; Podemos i krahut te majtë në vendin e katërt me ndërmjet 12 dhe 14 përqind; dhe në vendin e pestë Voxi-populist i djathtë, me ndërmjet 11 dhe 13 për qind.

Përshkruar si një garë e ngushtë, Agence France-Presse raporton se socialistët do duhet që të heqin dorë nga 176 vendet e nevojshme për një shumicë në parlamentin me 350 vende, udhëheqësit te partisë dhe kryeministrit te tanishëm Pedro Svanchez do ti duhen aleatë për të formuar një qeveri koalicioni.

Kandidatët e mundshëm përfshijnë Podemosin e ekstremit të majtë me mbështetje nga partitë më të vogla separatiste-nacionaliste në Katalonjë dhe në rajonin Bask. Kryeministri Sánchez gjithashtu nuk ka përjashtuar një aleancë me Partinë e Qytetarëve, e cila do të bënte një koalicion të pazakontë të te majtës me qendrën e djathtë, por kreu i Qytetarëve Albert Rivera është pak më pak i etur, duke shprehur se partia e tij do ta “ndjekë atë [Sànçezin] nga pushteti “dhe duke thënë se ai do të shkonte në një koalicion vetëm me konservatorët e tjerë.

Sondazhet gjithashtu sugjerojnë se nuk ka të ngjarë që Spanja të mund të qeveriset nga koalicioni i krahut të djathtë të Partisë Popullore, Partisë së Qytetarëve dhe Vox, me El Pais që ka gjasa te shkoje në rreth 10 për qind.

BBC përshkruan mbështetjen për Partinë Popullore konservatore te establishmentit si pasojë e “kolapsit” pas një skandali korrupsioni që rezultoi në një votim të mosbesimit të udhëhequr nga Sànchez dhe mbështetur nga Podemos, Qytetarët, separatistët Katalanas dhe nacionalistët Baske, të cilat rezultuan në rrëzimin e kryeministrit të Partisë Popullore Mario Rajoy në qershor 2018, me liderin socialist që mori komanden.

Vox po merr gjithashtu vota nga konservatorët e establishmentit. Vox u themelua si një degë e Partisë Popullore në 2013, me presidentin e Vox, Santiago Abascal, që udhëhoqi partinë për të marrë vendet e saj të para ndonjëherë në një parlament rajonal në dhjetor 2018. Fitimi i 11 përqind të votave, që përkthehet në 12 vende, Vox bëhet partia e tretë më e madhe në kështjellën Socialiste Andalucia.

Partia populiste e përshkruan veten si të Kristian demokratike dhe pro-jetës. Kritike ndaj multikulturalizmit dhe emigracionit masiv, ajo favorizon kufijtë e fortë. Sondazhet e ndryshme sugjerojnë se partia mund të marrë rreth 26-30 vende në parlamentin kombëtar.

Ashtu si partitë e tjera populiste,Vox ka evituar mediat kryesore, duke u angazhuar në vend drejtpërdrejtë me votuesit nëpërmjet mediave sociale. Sipas grupit të analizave të mediave sociale Social Elephants,Vox krijoi më shumë ndërveprime në mediat sociale se katër konkurrentët e tjerë të saj, me një të tretën e totalit të ndërveprimeve të pesë partive të gjeneruara nga Vox.

Emigracioni dhe punësimi ka të ngjarë të shfaqet në mënyrë të dukshme në mendjet e votuesve, pasi Spanja u bë destinacioni numër një për zbarkimet e emigrantëve nga deti vitin e kaluar, duke parë 60,000 afrikanë të mbërrinin në brigjet e saj.

Veritas.com.al/