Nga: JOEL B. POLLAK, 20 dhjetor 2019

Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi (D-CA) po refuzon të transmetojë në Senat paragrafet e impeachmentit kundër Presidentit Donald Trump që Dhoma e Përfaqësuesve kaloi të mërkurën në mbrëmje për një gjykim në Senat.

Ajo, sipas fjalëve të neneve, është fajtore për “pengimin e Kongresit”. Dhe në dallim nga Presidenti Trump, kryetarja Pelosi nuk ka asnjë bazë kushtetuese për refuzimin e kërkesës së njërës prej dy dhomave që përbëjnë degën legjislative.

Për javë të tëra, Demokratët kanë insistuar që presidenti duhej të fajësohet dhe largohet nga detyra sa më shpejt që të jetë e mundur. Rep. Adam Schiff (D-CA), në raportin e tij të Komitetit të Inteligjencës së Dhomës, deklaroi: “Duke pasur parasysh kërcënimin e afërt të përpjekjeve të mëtejshme presidenciale për të kërkuar ndërhyrje të huaj në zgjedhjet tona të ardhshme, ne nuk mund të presim të bëjmë një kërkesë derisa përpjekjet tona të marrin deshmi shtesë dhe dokumentet te kalojnë nëpër gjykata “.

Kryetari i Komitetit të Gjyqësorit te Dhomës Jerry Nadler (D-NY) argumentoi në seancën dëgjimore të 9 dhjetorit mbi atë raport: “Ne pajtohemi me ate që kur zgjedhjet vetë kërcënohen nga armiqtë e huaj ose vendas, ne nuk mund të presim deri në zgjedhjet e ardhshme për të adresuar kërcënimin.” Ai e mori përsëri fjalën gjatë debatit në Dhomë për impeachmentin të Mërkurën: “Kërcënimi është urgjent. Nëse ne nuk veprojmë – tani – ajo që ndodh më pas do të jetë përgjegjësia jonë, si dhe e  atij ”.

Dhe vetë kryeparlamentarja Pelosi, duke hapur debatin në Dhomë për nenet e fajësimit të Mërkurën, deklaroi: “Nëse ne nuk veprojmë tani, do të ishim duke shkelur detyrën tonë.”

Megjithatë, vetëm disa orë më vonë, pasi Demokratët e Dhomës kishin bërë ofertat e tyre dhe arriten impeachmentin ndaj presidentit, Pelosi u tha gazetarëve se ajo nuk ishte ende e përgatitur të dërgonte nenet e fajësimit në Senat. Ajo pretendoi se nuk kishte vendosur akoma se kush do të ishin “menaxherët” e Dhomës së Gjykimit në Senat.

Pelosi dhe Kreu i Minoritetit të Senatit Chuck Schumer (D-NY) po ankohen se Republikanët nuk do të ofrojnë një “gjykim të drejtë” në Senat – d.m.th., një gjykim te drejtë për akuzuesit, jo për presidentin.

Megjithatë, edhe vetë Schumer,ne argumentimin se dëshmitarë shtesë duhet të thirren në Senat, i tha CNN të hënën në mëngjes: “Ne nuk po përpiqemi të jemi te ngadaltë. Ne po mundohemi të kemi një lloj drejtësie për te cilen Amerika është e njohur, e cila është një drejtësi e shpejtë, por e drejtë. ”

Tani, megjithatë, Pelosi është duke tërhequr këmbët, në mes të lajmeve qe ajo nuk do t’i transmetojë nenet e impeachmentit në Senat deri në fillim të janarit.

Nuk është e qartë pse Senati duhet të presë: Neni I, Seksioni 3 i Kushtetutës thotë qartë: “vetem Senati do të ketë fuqinë për të provuar të gjitha Impeachmentet.”

Pavarësisht nga transmetimi zyrtar i dokumenteve, Kushtetuta i lejon Senatit të zhvillojë një proces gjyqësor sapo të bëhet impeachmenti në Dhomë.

Por Pelosi po pretendon ndryshe, me sa duket duke u mbështetur në këshillat e profesorëve të së drejtës së majtë dhe mbështetjen e analistëve juridikë liberalë për lajmet kabllore. Ajo nuk po e nxiton më procesin; ajo tani po e pengon atë, duke e ditur që nuk ka shumicën e dy të tretave për largim në Senat, e cila madje mund të hedhë poshtë akuzat si jokushtetuese.

Në dallim nga Trump, i cili mund të citojë tekste dhe precedente në rezistencën ndaj thirrjeve, vonesa e Pelosit është e paligjshme dhe e pashembullt.

Prandaj, Nancy Pelosi është fajtore për pengimin e Kongresit.

Ajo do të dështojë, por ashtu si Demokratët na kanë thënë me javë të tëra që presidenti mund të fajësohet për “përpjekjet” për të bërë diçka që ata e konsiderojnë të gabuar, gjithashtu Pelosi mund të mbahet përgjegjëse për përpjekjen për të minuar Kushtetutën.

Kur Lideri i Shumicës së Senatit, Mitch McConnell humbet durimin dhe lëviz për të hedhur poshtë impeachmentin, ai duhet të shtojë një akuzë tjetër – kundër Pelosit, për përbuzje.

VERITAS.COM.AL/